SerbianEnglishHungarian

Poziv Kreativna Evropa za mobilnost

U okviru Programa Kreativna Evropa otvoren je novi Poziv za finansiranje projekata mobilnosti umetnika i radnika u kulturi.Do 2025. godine, s budžetom od 21 milion evra biće dodeljeno oko 7000 grantova, i to 6000 za projekte mobilnosti pojedinaca i 1000 za organizaciju rezidencijalnih boravaka u oblasti vizuelnih umetnosti i dizajna, izvođačkih umetnosti, arhitekture, kulturnog nasleđa, književnosti i književnog prevođenja.

Konkurs za mobilnost umetnika i radnika u kulturi je otvoren 10. oktobra i trajaće do 31. maja 2023. godine, s više rokova za konkurisanje. Na kraju svakog meseca, tim Gete Instituta u Briselu radiće presek i evaluaciju pristiglih prijava, i u roku od dve nedelje objavljivati rezultate.

Na konkursu mogu da učestvuju umetnici i radnici iz kulture, stariji od 18 godina, pojedinci ili grupe (od 2 do 5 ljudi) različitih obrazovnih kvalifikacija i nivoa profesionalnog iskustva iz sledećih kulturnih i kreativnih sektora (arhitektura, kulturno nasledstvo, dizajni i modni dizajn, muzika, književno prevođenje, izvođačke (scenske) i vizuelne umetnosti).

Ovaj Poziv pruža finansijsku podršku za delimično finansiranje troškove putovanja (prevoz, smeštaj, itd.) umetnika ili kulturnog profesionalca koji boravi u zemlji članici Programa Kreativna Evropa i želi da ode u drugu zemlju članicu Programa Kreativna Evropa kako bi realizovao projekat sa međunarodnim partnerom (organizacijom ili pojedincem).

Međunarodni partner (organizacija ili pojedinac) je saradnik koji pristaje da bude domaćin pojedinačnom umetniku (cima), vodi ga/nju/njih kroz njihovo radno okruženje i sprovodi projekat zajedno sa njim/njom/njima. Prihvatljivi sektori uključuju: arhitekturu, kulturno nasleđe, dizajn i modni dizajn, književno prevođenje, muzika, scenska umetnost i vizuelna umetnost.

Šema Programa mobilnosti omogućava umetnicima i kulturnim profesionalcima da internacionalizuje svoje aktivnosti i horizonte koji su usmereni ka realizaciji sledećih ciljeva:

– Istražiti: istražiti bogatu evropsku kulturnu baštinu radi informisanja, usmeravanja ili inspiracije za sopstvenu kreativnost;

– Stvarati: Ko-kreirati ili zajednički razvijati umetnost sa umetnicima i kulturnim profesionalcima iz drugih zemalja;

– Učiti: Učestvovati u neformalnom učenju;

– Povezivanje: Razvijanje ili produbljivanje međunarodnih profesionalnih odnosa.

Ovaj Poziv za mobilnost se ne može koristiti isključivo za finansiranje putovanja za umetnike kako bi oni predstaviti svoj rad u profesionalnom okruženju (vernisaž, izložba, koncert, performans).

Poziv se nalazi na sledećem linku: https://culture.ec.europa.eu/calls/call-for-individual-mobility-of-artists-and-cultural-professionals

Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko prijavljivanja obratite nam se na telefon +381 63 520 890 ili na sledeći mail: kclazakostic@gmail.com

SerbianEnglish