SerbianEnglish

KULTURNI CENTAR
LAZA KOSTIĆ

Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor osnovan je 28. 11. 1995. god. odlukom SO Sombor. Sedište ustanove je Venac Radomira Putnika br. 2, a pripada joj i Galerija u ulici Laze Kostića br. 5. Kulturni centar je osnovan na mestu čuvene galerije “Likovna jesen” i nosi ime jednog od najznačajnijih književnika živeo i radio u Somboru. Od samog početka ustanova je upućena da deluje u više od jedne oblasti umetnosti.

Najprepoznatljivija delatnost Kulturnog centra je izložbena aktivnost u jednoj od najboljih malih galerija u zemlji, no njegov rad ne ogleda se samo u galerijskoj delatnosti: filmski, muzički, dramski, književni programi, izdavaštvo, podrška aktivnostima mladih kao i kulturnoumetničkom amaterizmu, daju celovitu sliku o radu ustanove.

Sedma umetnost je dobila naročit podsticaj tokom poslednjih nekoliko godina, prvenstveno pokretanjem Somborskog filmskog festivala, koji je prvi put održan u septembru 2018. godine. Kulutrni centar svojim angažovanjem upotpunjuje predstavu o Somboru kao gradu kulture i umetnosti.

Iako je vanredno stanje onemogućilo i
otežalo sprovođenje planiranih programa i realizaciju projekata u
2020. godini, Somborci su ipak, posle dve decenije čekanja, dobili
rekonstruisanu Veliku salu na adresi Venac Radomira Putnika br. 2.
Sala je svečano otvorena 16. juna 2020. godine.

 

Značaj projekta rekonstrukcije Velike sale postao je vidljiv već nekoliko meseci nakon svečanog otvaranja, kada je konkursna komisija Filmskog centra Srbije dodelila sredstva za projekat izrade dokumentacije za digitalni bioskop Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Velika sala u novom ruhu opremljena je sa savremenim tribinama od 160 udobnih sedišta. Saradnju sa Filmskim centrom Srbije i početak realizacije projekta opremanja digitalnog bioskopa obeležila je i lokalna samouprava, koja je Kulturnom centru uručila opremu za multimedijalne sadržaje, nabavljenu po konkursu Ministarstva kulture ,,Gradovi u fokusu’’ Projekcija kultnog jugoslovenskog filma “Skupljači perja”, srpskog reditelja Aleksandra Petrovića, koja je održana u Velikoj sali Kulturnog centra, 19. februara 2021. godine, prvi je filmski program realizovan u ovom prostoru. Programskom šemom novog digitalnog bioskopa biće obuhvaćene sve starosne grupe ljubitelja sedme umetnosti, a Somborci će imati priliku da pogledaju filmove koji su večni, ali i savremena ostvarenja sa umetničom vrednošću – koja nisu lako dostupna.

Pored filmskih programa, u prostoru Velike sale Kulturnog centra 2020. godine osnovana je Scena za decu i mlade pod nazivom „Fabrika snova“. U 2021. godini ustanovljen je redovni mesečni repertoar koji podrazumeva prikazivanje predstava svakog drugog petka od oktobra do juna.

Kulturni centar u toku izložbene godine organizuje izložbe u Maloj i Velikoj galeriji . U Velikoj galeriji realizuju se izložbe etabinarnih likovnih umetnika, dok je Mala galerija rezervisana za studente i profesionalce koji nude izložbe manjeg formata.

Brojne su manifestacije Kulturnog centra, a od postojećih izdravajamo:

1. Festival Multikulturalnosti
2. Somborski filmski festival
3. Ulični svirači
4. Somborski salon
5. Somborske muzičke svečanosti – SOMUS
6. Likovna jesen
7. Šareni grad
8. Drvo generacije
9. Šareni svet

Vesna Šašić

direktorica kulturnog centra

Vesna Šašić

SerbianEnglish