SerbianEnglishHungarian

KULTURNI CENTAR
LAZA KOSTIĆ

Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor osnovan je 28. 11. 1995. god. odlukom SO Sombor. Sedište ustanove je Venac Radomira Putnika br. 2, a pripada joj i Galerija u ulici Laze Kostića br. 5. Kulturni centar je osnovan na mestu čuvene galerije “Likovna jesen” i nosi ime jednog od najznačajnijih književnika živeo i radio u Somboru. Od samog početka ustanova je upućena da deluje u više od jedne oblasti umetnosti. 

Najprepoznatljivija delatnost Kulturnog centra je izložbena aktivnost u jednoj od najboljih malih galerija u zemlji, no njegov rad ne ogleda se samo u galerijskoj delatnosti: filmski, muzički, dramski, književni programi, izdavaštvo, podrška aktivnostima mladih kao i kulturnoumetničkom amaterizmu, daju celovitu sliku o radu ustanove.

Sedma umetnost je dobila naročit podsticaj tokom poslednjih nekoliko godina, prvenstveno pokretanjem Somborskog filmskog festivala, koji je prvi put održan u septembru 2018. godine. Kulutrni centar svojim angažovanjem upotpunjuje predstavu o Somboru kao gradu kulture i umetnosti.

Iako je vanredno stanje onemogućilo i otežalo sprovođenje planiranih programa i realizaciju projekata u 2020. godini,
Somborci su ipak, posle dve decenije čekanja, dobili 
rekonstruisanu Veliku salu na adresi Venac Radomira Putnika br. 2.
Sala je svečano otvorena 16. juna 2020. godine.

Značaj projekta rekonstrukcije Velike sale postao je vidljiv već nekoliko meseci nakon svečanog otvaranja, kada je konkursna komisija Filmskog centra Srbije dodelila sredstva za projekat izrade dokumentacije za digitalni bioskop Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Velika sala u novom ruhu opremljena je sa savremenim tribinama od 160 udobnih sedišta. Saradnju sa Filmskim centrom Srbije i početak realizacije projekta opremanja digitalnog bioskopa obeležila je i lokalna samouprava, koja je Kulturnom centru uručila opremu za multimedijalne sadržaje, nabavljenu po konkursu Ministarstva kulture ,,Gradovi u fokusu’’ Projekcija kultnog jugoslovenskog filma “Skupljači perja”, srpskog reditelja Aleksandra Petrovića, koja je održana u Velikoj sali Kulturnog centra, 19. februara 2021. godine, prvi je filmski program realizovan u ovom prostoru. Programskom šemom novog digitalnog bioskopa biće obuhvaćene sve starosne grupe ljubitelja sedme umetnosti, a Somborci će imati priliku da pogledaju filmove koji su večni, ali i savremena ostvarenja sa umetničom vrednošću – koja nisu lako dostupna.

Pored filmskih programa, u prostoru Velike sale Kulturnog centra 2020. godine osnovana je Scena za decu i mlade pod nazivom „Fabrika snova“. U 2021. godini ustanovljen je redovni mesečni repertoar koji podrazumeva prikazivanje predstava svakog drugog petka od oktobra do juna.

Kulturni centar u toku izložbene godine organizuje izložbe u Maloj i Velikoj galeriji . U Velikoj galeriji realizuju se izložbe etabinarnih likovnih umetnika, dok je Mala galerija rezervisana za studente i profesionalce koji nude izložbe manjeg formata.

Brojne su manifestacije Kulturnog centra, a od postojećih izdravajamo:

1. Festival Multikulturalnosti
2. Somborski filmski festival
3. Ulični svirači
4. Somborski salon
5. Somborske muzičke svečanosti – SOMUS
6. Likovna jesen
7. Šareni grad
8. Drvo generacije
9. Šareni svet

GALERIJA

GALERIJA Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor se deli na dva jedinstvena izlagačka prostora: Veliku i Malu galeriju. Velika galerija Kulturnog centra je profilisana ka afirmisanim umetnicima, umetničkim grupama i kustoskim izložbama koji su se potvrdili na umetničkoj sceni u zemlji i/ili inostranstvu. Prostor Male galerije okrenut je ka umetnicima mlađe generacije, i u tom smislu podržava umetnike završnih akademskih studija, master i doktorskih umetničkih programa. Time želimo da podržimo put afirmacije najmlađe umetničke generacije, a sa druge strane da ukažemo na moguće pravce kretanja, razvoja i poruka umetničkih tendencija.

Pored navedenog, težište oba galerijska prostora, pored najsavremenijih tokova umetničkih strujanja, jeste i negovanje tradicionalnijeg umetničkog iskaza koji se ogleda, pre svega, u polju figurativnosti. U oba slučaja, imperativ izložbenih aktivnosti galerijskih prostora kao mesta susreta visoke umetnosti i šire zajednice jeste, s jedne strane da podstiče autore da razvijaju i neguju svoj izraz, a sa druge strane da publika bude aktivna kroz raznovrsne mehanizme edukacije.

Galerijski prostori kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor se trude da platformom prezentacije, a samim tim i dalje produkcije umetničkog stvaralaštva, sa jedne strane, reperezentuje najnovije tokove umetničkog strujanja, a sa druge strane da ponuđeni sadržaj različitim mehanizmima dopre do najšire publike. Iz tog razloga se svake godine raspisuje Javni konkurs za izložbene aktivnosti u narednoj godini. Što se tiče odabira radova, na odnovu člsns 19. Statuta Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor donosi se Odluka o imenovanju stručnog Saveta Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Prema pomenutoj Odluci Članove stručnog Saveta čine istaknuti profesori, kustosi, istoričari umetnosti i radnici u kulturi koji, po sakupljenim prijavama zajednički donose odluku za narednu izlagačku godinu. Rezultat ovih radnji jeste aktivnost galerijskog prostora koji se ogleda u, između, 20 – 25 izložbi, što uz naše tradicionalne manifestacije (Somborski salon, Likovnu jesen i Drvo generacije) doprinosi pojačanoj fluktuaciji, razumevanju, reaktualizovanju najsavremenijih umetničkih strujanja.

Pored izlagačke profilisanosti galerijskih prostora, trudimo se da aktivno uključimo sve posetioce. U tom smislu, trudimo se da budemo domaćini najraznovrsnijih tematskih radionica koje osmišljavamo zajedno sa autorima i umetnicima tekućih izložbi. Radionice su se pokazale kao jedan od najefikasnijih vidova komunikacije na relaciji umetnik – umetničko delo – izlagački prostor. Moderiranjem radionica posetioc je u prilici da bolje upozna umetnika i njegov rad, kao i da stekne naviku za posetom ovim i sličnim sadržajima; na ovaj način radionice imaju višestruko dejstvo: recipijent stiče nova saznanja, umetnik dobija povratne informacije o delovanju njegovog umetničkog iskaza, galerijski prostor stiče novu publiku. Na sekundarnom nivou, a kako se iz prakse pokazalo, animiranje publike kroz njeno aktivno sudelovanje čini da i ona postane kreator kulturne politike u najširem smislu.

Misija

demarginalizacija uloge i mesta umetnosti u širem društvenom kontekstu; kroz raznorodnu izlagačku delatnost prezentovanje najaktuelnijih tendencija savremene umetničke scene

Vizija

podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva kroz otvorenost i dostupnost umetničkih sadržaja; dostupnošću najaktuelnijih savremenih tendencija težiti kontinuitetu edukacije konzumenata iste

Cilj

kontinuiranom izlagačkom praksom samostalnih, grupnih, kustoskih isložbi privući i kvalitativno edukovati o savremenim tendencijama u umetnosti; senzibilizovati umetnike na potrebe šire zajednice, te ukazati na moguće mesto i funkciju umetnosti u širem društvenom kontekstu; aktuelnim praćenjem razvoja savremenih umetničkih tendencija, te promocijom istih uokviriti identitetsko polje delovanja izlagačkog prostora.

Ksenija Janković

V.D. direktorica kulturnog centra

Ksenija Janković

SerbianEnglish