SerbianEnglishHungarian

VR radionica

Radionica "Umetnost u virtuelnoj realnosti- kreiranje VR galerije i održavanje događaja”

Radionica ima za cilj da obuči zainteresovane učesnike da kreiraju i održavaju likovne galerije u virtuelnom prostoru ”Spatial”, i da nauče kako da prave virtuelne događaje (otvaranje izložbe, vođenje kroz izložbu).
Galerije Spatial su jedinstvene, jer im se pristupa iz internet pregledača, a mogu se pregledati na standardnim računarima, mobilnim uređajima i uređajima za virtuelnu realnost.
Kreirane galerije se mogu povezati sa bilo kojim veb sajtom, a veze do galerija se mogu proslediti elektronskom poštom ili putem poruka na pametnim telefonima, što ih čini veoma pristupačnim – nije potrebna posebna oprema za pregled. Servis je besplatan i omogućava prosečnom korisniku računara da prilagodi modularnu galeriju svojim potrebama, bez prethodnog poznavanja 3D tehnologije. Iskusni 3D umetnici ih mogu u potpunosti kreirati po svojoj želji. Galeriju su pristupačne 24 -7 širom sveta.
Radionicu je osmislila umetnica i profesorka digitalnih medija Katarina Kaplarski Vuković, a realizovana je uživo 18.11.2023. u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, u toku trajanja Katarinine samostalne izložbe “Sentimentalno učitavanje” . Na radionici su učesnici koristili uređaj Meta Quest za Virtuelnu realnost.
U nastavku je Internet radionica, video koji je autorka snimila za internet publiku i sve one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju radionici.

Korisni linkovi:

Realizaciju radionice je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije savremenog stvaralaštva u 2023. godini.

2 Responses

 1. Radionica je fenomenalna, ovaj tutorijal je precizan, jasan, vodi konkretno kroz sve potrebne korake do kreiranja galerije.
  Katarina je zaista jedinstvena umetnica jer spaja likovni talenat i izuzetne veštine AI koje objedinjuje u uzbudljiv i magičan virtuelni doživljaj.
  Zahvaljujući Katarini počela sam da koristim Spatial i za svoj posao, bez obzira na to što nisam umetnica, već se bavim marketingom.
  Mislim da prezentacija marketinške kampanje, naročito vizuelnog koncepta, može biti veoma uspešna baš na Spatial-u.

  Sve čestitke umetnici i galeriji koja je otvorena za ovakve inovativne pristupe umetnosti.

  prof. dr Milica Slijepčević

  1. Hvala Milice,

   Drago mi je da ste brzo i lako savladali koncept 3D prostora. Sve najbolje u daljem radu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SerbianEnglish