SerbianEnglishHungarian

Radionica “Vasko Popa – Daleko u nama”

Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor je 15. i 16. 05. 2023. bila domaćin radionice „Vasko Popa – Daleko u nama“. Radionica je održana u sklopu istoimene izložbe povodom stogodišnjice od rođenja pesnika Vaska Pope (Velika galerija Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, 25. 04 – 19. 05. 2023), a čiji su autori Bojan Kundačina i Marjan Marinković ispred Biblioteke grada Beograda. Radionica je realizovana u saradnji sa koleginicama Fransoaz Molnar i Marijom Sitaš ispred Gradske biblioteke “Karlo Bjelicki” Sombor i đacima Somborske gimnazije.

Ideja je bila da učenici dobiju izmešane stihove pesama Vaska Pope, te da  ih po sopstvenom nahođenju slažu i lepe na papir, tako da je svaki učenik imao novonastalu pesmu. Nakon toga su učenici čitali novonastale pesme i upoređivali ih sa pesmama kako je to zapisao pomenuti pesnik. Pre završetka radionice, učenici su na hamerima oslikali ideju pesničkog jezika, a po završetku, učenicima su bili podeljeni bukmarkeri sa originalnom pesmom. Cilj radionice je bio da se uporede novonastali učenički stihovi, njihov smisao i značaj sa onim stihovima kako je to pesnik zamislio i zapisao, odnosno uviđanje i razumevanje polivalentnog smisla i značenja pesničkog jezika i njegove likovnosti.

U širem smislu, radionica je naglasila značaj udruženog rada vaspitno-obrazovnih i kulturnih institucija, a u cilju približavanja umetničkih sadržaja sa više aspekata; kroz dijalog sa decom smo proverili kako i na
koji način su usvojili znanja, a takođe kroz njihov doprinos smo ukazali na
poštovanje i uvažavanje mišljenja generacija koje tek treba da
dođu. Još jedan važan aspekt radionice bio je da smo učenicima “in situ” pružili praktična znanja, a isto tako smo  kroz međusobni dijalog dobili povratne informacije, te stekli novu publiku.

Radionici je prisustvovalo ukupno četrdesetoro dece IV1 i IV2 razreda Gimnazije “Veljko Petrović” Sombor koje je predvodila profesorica Srpskog jezika i književnosti, Lidija Nerandžić Čanda.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Obeležavanja Dana grada Sombora

U sklopu obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Čorba od kanarinca”, u petak 16. 2. 2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, u 21.00 čas, kao i dečiju predstavu “U svetu bajki”, u subotu, 17.2.2024. godine, u dva termina, od 10.00 i 12.00 časova.

Otvaranje izložbe “Nova prostranstva”

U utorak, 27.2.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nova prostranstva”, umetnika Uglješe Colića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 22.3.2024. godine.

Dobro došli!

Nastup sastava “Belgrade Soul Sextet”

U četvrtak,  29.2.2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, imaćete priliku da čujete nastup vrhunskog sastava “Belgrade Soul Sextet”, u 20.00 časova.

SerbianEnglish