SerbianEnglishHungarian

Bijenale “Likovna jesen 2022”

Ovih dana u jeku su pripreme za Bijenale “Likovna jesen 2022” u Somboru. Bijenale je pokrenuo čuveni somborski i jugoslovenski slikar, maestro Milan Konjović, davne 1961. godine.  Godinama potom, Likovna jesen je predstavljala jedno od najznačajnijih stecišta savremenih umetničkih tendencija. Na žalost, sticajem okolnosti, tokom devedesetih godina prošlog veka“Likovna jesen” je bila ugašena.

Na inicijativu, opet, somborskog slikara, Dragana Stojkova, “Likovna jesen” se obnavlja 2008. godine, te dobija bijenalni karakter. Do sada je, novim ciklusom, održano 7 bijenalnih izložbi na kojima su predstavljeni radovi najznačajnijih savremenih umetnika. Tradicionalno, i ove godine, zahvaljujući najeminentnijim likovnim kritičarima i istoričarima umetnosti u našoj zemlji,  planirano je da “Likovna jesen”  ima tri selekcije: Centralnu sa najaktuelnijim tendencijama u savremenom slikarstvu, koja se, tradicionalno, održava u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor,  i dve prateće. Planirano je da jedna od pratećih selekcija bude izvedena u vidu murala na zidu Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. U  planu je, takođe, da druga prateća izložba koja se, tradicionalno uvek realizuje u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor  bude izvedena kao najrecentniji umetnički odgovor na audio-vizuelnu kulturu današnjice. Time se nastavlja kontinuitet Bijenala koje teži da isprati sve najznačajnije umetničke iskaze.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Otvaranje izložbe “Nova prostranstva”

U utorak, 27.2.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nova prostranstva”, umetnika Uglješe Colića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 22.3.2024. godine.

Dobro došli!

Nastup sastava “Belgrade Soul Sextet”

U četvrtak,  29.2.2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, imaćete priliku da čujete nastup vrhunskog sastava “Belgrade Soul Sextet”, u 20.00 časova.

SerbianEnglish