SerbianEnglishHungarian

16. Međunarodni bijenale umetnosti minijature iz Gornjeg Milanovca

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor u periodu od 15. marta do 9. aprila biće domaćin izložbe koju čini postavka Zbirke međunarodnog bijenala umetnosti minijature iz Gornjeg Milanovca. Ovom prilikom biće izložen deo Zbirke gornjomilanovačkog međunarodnog bijenala umetnosti minijature sa oko tri stotine odabranih radova. Međunarodni bijenale umetnosti minijature je jedinstvena svetska manifestacija umetnosti malog formata i održava se svake druge godine u Gornjem Milanovcu. Ove godine 16. bijenale umetnosti minijature biće od 21. aprila u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, a postavka koju u Somboru izlažemo na neki način je pretpremijera pomenutog bijenala.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno 15. 3. 2022. godine, u Galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, s početkom u 18.00 časova.

Zbirku bijenala čine radovi koje su organizatori manifestacije, počev od prve izložbe, 1989. godine, dobijali na poklon, otkupljivali, ili su kao nagrađeni radovi trajno ostali u njegovom vlasništvu. Zbirka trenutno broji preko 1500 radova iz svih oblasti likovnog, primenjenog i uopšte vizuelnog stvaralaštva. Sa svakom novom izložbom fond radova sve više se uvećava. Zahvaljujući Zbirci minijatura koja već sadrži impozantan broj radova, došlo se na ideju o osnivanju jedinstvenog muzeja minijature u Gornjem Milanovcu. Očekuje se da će konkretni poslovi oko realizacije ove ideje biti realizovani narednih godina – tokom četvrte decenije postojanja Bijenala.

Prva izložba umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu organizovana je u decembru 1989. godine po uzoru na sličnu manifestaciju malog formata u Torontu /Kanada/ na kojoj je gornjomilanovački priznati umetnik, slikar Milan Miletić, dobio jednu od glavnih nagrada. Na ideju i inicijativu Milana Miletića i tadašnjeg predsednika milanovačkog Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Nebojše Savovića Nesa pokrenuta je izložba pod nazivom Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti. Organizator drugog Bijenala /1992/ bilo je milanovačko Udruženje umetnika sa suorganizatorom “Dečjim novinama”, trećeg /1994/ Udruženje i Muzej rudničko-takovskog kraja, četvrtog /1996/ Muzej rudničko-takovskog kraja, a od petog /1998/ do danas Kulturni centar Gornji Milanovac. Od trećeg Bijenala izložba dobija međunarodni karakter i postaje najveća i najsveobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata u svetu.

Na šesnaest dosadašnjih izložbi učestvovalo je preko devet hiljada odabranih umetničkih stvaralaca sa oko trinaest hiljada radova, dok je broj učesnika na konkursu znatno veći.

Značaj i održivost Bijenala minijature je u mogućnosti pratnje određenih kretnji i trendova savremene umetnosti kroz medij minijature. Na izložbama učestvuju umetnici iz celog sveta, koji se bave svim oblastima vizuelnog stvaralaštva: slikarstvom, grafikom, crtežom, skulpturom, primenjenom umetnosti, fotografijom i intermedijom. Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije već više od tri decenije, Kulturni centar Gornji Milanovac kao stalni organizator, uz veliku pomoć Opštine Gornji Milanovac i Ministarstva za kulturu Republike Srbije, nastavlja veliku misiju jedinstvene i jedne od najprestižnijih manifestacija umetnosti malog formata na svetskom nivou. Izborom radova Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor s ponosom utemeljuje saradnju sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac, a time i jača obostrano pozicioniranje na internacionalnoj umetničkoj izlagačkoj mreži.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Predstava za decu “Asteriks i Obeliks”

Poštovani,
U petak, 19. aprila, u 18.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće održana predstava za decu “Asteriks i Obeliks”, pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.
Karte po ceni od 400 dinara možete obezbediti na biletarnici Kulturnog centra, utorkom i sredom od 10.00 do 13.00 časova, a četvrtkom, petkom i subotom od 15.00 do 20.00 časova.

Predstava ”Dogodine u isto vreme”

Poštovani,
U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće prikazana predstava “Dogodine u isto vreme”, pozorišta “Teatar Vihor”, iz Beograda, sa Ivanom Mihailovićem i Ankom Gaćešom Kostić u glavnim ulogama.

Svečano otvaranje izložbe “Crteži”

Poštovani,

U utorak, 2. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Crteži”, umetnika Dušana Stošića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. aprila

Otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića

Poštovani,

U utorak, 26. marta, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 19. aprila…

SerbianEnglish