SerbianEnglishHungarian

Fantasmagorična etno art izložba na otvorenom pod nazivom “Corona” Pavela Surovog

U četvrtak, 10. 6. 2021. godine, s početkom u 9.30 časova, u ulici Laze Kostića (prema Trgu Svetog Đorđa) u Somboru, u okviru bogatog programa kulturnog leta grada Sombora, prikazujemo fantasmagoričnu etno art izložbu na otvorenom pod nazivom “Corona”, čiji je autor i fotograf Pavel Surovi iz Kisača.

Izložba je deo festivala “Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021” koji Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje četvrti put, a prvi put u saradnji sa autorkom Etnology Festa, Gogom Grubješić. Deo organizacije ovogodišnjeg izdanja festivala “Multi-Culti Etnology Fest Sombor 2021” takođe su Kulturni centar Kisač i Slovački kulturnо-informativni centar iz Kisača, a festival će obeležiti saradnja između dva vojvođanska grada, Sombora i Novog Sada.
Izložba “Corona” na svetskim takmičenjima nagrađivanog grafičkog dizajnera i fotografa Pavela Surovog, predstavlja jedinstven spoj umetnosti, etnologije, tradicije, modernog doba i istorijsko-nacionalnog obeležja u domenu modnog dizajna. Naziv izložbe “Corona”, odnosno “Kruna”, ima dvojako značenje – s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcija, aludirajući na period pandemije virusa korona; i na odeću kraljevskog porekla, naime, Pavel Surovi je etnografskim istraživanjem otkrio da stare arhaične narodne nošnje napadno podsećaju na kraljevsku evropsku odeždu.
Sav umetnički scenario, scenografija, stajling, kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanje, finalni rezultati projekta “Corona”, plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva. Fotografisane nošnje su takođe iz lične kolekcije Pavela Surovog, za kojom je strastveno tragao po vojvođanskim selima. Na projektu “Corona” vredno je radila i Ana Čusova iz Bačkog Petrovca, koja je sve sakupljene nošnje najpre oprala, pripremila, uštirkala, ispeglala za fotografisanje i na kraju i oblačila sve fotografisane manekenke, dok je šminku uradila Maja Pucovski iz Bačkog Petrovca.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”

Očekujemo vas u četvrtak, 21.12.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Laze Kostića 5, gde će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”, povodom manifestacije “Drvo generacije 2023”, s početkom u 12.00 časova.

SerbianEnglish