„Kolekcionarski san“ umetnička instalacija pred Somborcima do kraja jula

Na Trgu umetnika između ulica Laze Kostića i Zmaj Jovine, predstavljena je umetnička instalacija pod nazivom “Kolekcionarski san”, vizuelnog umetnika Đorđa Markovića.

„Kolekcionarski san“ zamišljen je kao umetnička instalacija (transportna drvena kutija koja služi za pakovanje umetničkog dela) u javnom prostoru.

„Ako postavimo pitanje čemu služi zapravo umetnost i čemu služi kolekcionarstvo, čemu suži cena, svako umetničko delo ima svoju cenu, onda se postavlja pitanje šta je zapravo to što mi kupujemo, kada kupujemo umetničko delo. Ovde je upakovana Nika sa Samotrake koja je inače izložena u Luvru, ali su nam je pozajmili za ovu priliku i ona se sad nalazi zapravo u Somboru na Trgu umetnika. Ideja je da je ona unutra, e sad, da li je unutra ili nije ostaje da se vidi“, rekao je autor izložbe Đorđe Marković.

Umetničkom instalacijom “Kolekcionarski san”, umetnik daje komentar na apsurdnost ideje posedovanja, a interpretacija svakog posmatrača daje bezbroj odgovora na pitanje šta se (zaista) nalazi u kutiji.

Postavka izložbe će trajati do 31. 7. 2021. godine.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
vesti

Najnovije vesti

Muzeji za 10

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” Kulturni centar je za posetioce pripremio posebno iznenadjenje.   Možete nas posetiti na Trgu umetnika, iza Galerije Milan Konjović,

Predstava “Tri praseta”

U subotu, 21. 5. 2022. godine, u 17.00 časova, u „Fabrici snova“, na adresi Venac Radomira Putnika 2, biće prikazana predstava „Tri praseta“, Pozorišta “Čarapa”

U čast Zoranu Radmiloviću

11. maja u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor biće realizovan program “U čast Zoranu Radmiloviću” u okviru koga će biti prikazan višestruko nagrađivani