Postavka novosadskog umetnika u Galeriji KC „Laza Kostić“ Sombor

U Galeriji KC „Laza Kostić“ otvorena je izložba Valentina Varge iz Novog Sada. Ono što je posebno u njegovom stvaranju jeste činjenica da umetnik koristi reciklažne materijale, pa čak i one koji su ostali kao sekundarni produkti njegovih proizvodnih procesa.

„U svom radu se prvenstveno bavim rođenjem i smrću, kao pojmovima koji ne postoje jedan bez drugog i koji obuhvataju ceo ljudski život, ne samo ljudski život već i postojanje kao takvo u nekom smislu, i ovi radovi su pokušaj prikazivanja paradoksa istovremenosti rođenja i smrti. Možda teorijsku uopšte osnovu mog rada može najbolje da opisuje rečenica Bela Ambaša, koja glasi otprilike da je trenutak rođenja čoveka i trenutak njegove smrti taj isti trenutak“, rekao je Valentin Varga.

Valentin je do sada učestvovao na više kolektivnih izložbi, a svoje radove je predstavio i na dve samostalne izložbe. Učestvovao je na brojnim kolonijama umetnika u Srbiji i u inostranstvu. Prema rečima Balinta Sombatija, on lucidno pronalazi nove vrednosti u predmetima svakodnevne upotrebe koji su izgubili prvobitnu, potrošačku funkciju i suđena im je nemilosrdna prolaznost. U somborskoj Galeriji je predstavljeno nekoliko njegovih umetničkih instalacija.

„Koncept izložbe podrazumeva 12 radova red made-a, koji nose u sebi asocijacije na avangardu sa početka 20. veka i rad čuvenog Dišana“, rekao je David Firanj iz Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Izložba će biti otvorena do 26. juna, a iz Kulturnog centra napominju da program nije prikladan za osobe mlađe od 16 godina.

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
vesti

Najnovije vesti

Muzeji za 10

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” Kulturni centar je za posetioce pripremio posebno iznenadjenje.   Možete nas posetiti na Trgu umetnika, iza Galerije Milan Konjović,

Predstava “Tri praseta”

U subotu, 21. 5. 2022. godine, u 17.00 časova, u „Fabrici snova“, na adresi Venac Radomira Putnika 2, biće prikazana predstava „Tri praseta“, Pozorišta “Čarapa”

U čast Zoranu Radmiloviću

11. maja u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor biće realizovan program “U čast Zoranu Radmiloviću” u okviru koga će biti prikazan višestruko nagrađivani