SerbianEnglishHungarian

Postavka novosadskog umetnika u Galeriji KC „Laza Kostić“ Sombor

U Galeriji KC „Laza Kostić“ otvorena je izložba Valentina Varge iz Novog Sada. Ono što je posebno u njegovom stvaranju jeste činjenica da umetnik koristi reciklažne materijale, pa čak i one koji su ostali kao sekundarni produkti njegovih proizvodnih procesa.

„U svom radu se prvenstveno bavim rođenjem i smrću, kao pojmovima koji ne postoje jedan bez drugog i koji obuhvataju ceo ljudski život, ne samo ljudski život već i postojanje kao takvo u nekom smislu, i ovi radovi su pokušaj prikazivanja paradoksa istovremenosti rođenja i smrti. Možda teorijsku uopšte osnovu mog rada može najbolje da opisuje rečenica Bela Ambaša, koja glasi otprilike da je trenutak rođenja čoveka i trenutak njegove smrti taj isti trenutak“, rekao je Valentin Varga.

Valentin je do sada učestvovao na više kolektivnih izložbi, a svoje radove je predstavio i na dve samostalne izložbe. Učestvovao je na brojnim kolonijama umetnika u Srbiji i u inostranstvu. Prema rečima Balinta Sombatija, on lucidno pronalazi nove vrednosti u predmetima svakodnevne upotrebe koji su izgubili prvobitnu, potrošačku funkciju i suđena im je nemilosrdna prolaznost. U somborskoj Galeriji je predstavljeno nekoliko njegovih umetničkih instalacija.

„Koncept izložbe podrazumeva 12 radova red made-a, koji nose u sebi asocijacije na avangardu sa početka 20. veka i rad čuvenog Dišana“, rekao je David Firanj iz Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Izložba će biti otvorena do 26. juna, a iz Kulturnog centra napominju da program nije prikladan za osobe mlađe od 16 godina.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”

Očekujemo vas u četvrtak, 21.12.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Laze Kostića 5, gde će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”, povodom manifestacije “Drvo generacije 2023”, s početkom u 12.00 časova.

SerbianEnglish