SerbianEnglishHungarian

Festival Multikulturalnosti “MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena”

U sredu, 31. 5. 2023. godine, u Somboru, održava se šesto po redu izdanje festivala Multikulturalnosti pod nazivom “MultiKulti 2023. –Vojvodina zlatom vezena”.
Festival će početi otvaranjem izložbe na otvorenom  “Vojvođanska biserna grana”, autora Milana Stepanova, Gordane Staraček i Aleksandre Dobrin, u ulici Laze Kostića, u 12.00 časova.

U 18.00 časova u Svečanoj sali gradske kuće,održaće se stručno predavanje na temu: Zlatovez na nošnji naroda Vojvodine, čiji su predavači Milan Stepanov i Gordana Staraček.
Nakon toga, u 20.00 časova, na Trgu Svetog Đorđa, održaće se koncert SKC-a “Vuk Stefanović Karadžić” Bačka Topola.

SKC ,,Vuk Stefanović Karadžić” osnovan je 21. Februara 1990.godine u Bačkoj Topoli sa zadatkom da negujući kulturu srpskog naroda omeđi njegovo duhovno i materijalno trajanje,da sačuva tradiciju predaka i preda je potomcima.

Članovi SKC-a neguju pesmu,igru,muziku,lepu reč i običaje. Posebna pažnja poklanja se tačnom zapisu običaja,originalnom nacionalnom  kostimu,negovanju izvornog oblika stvaralaštva.

Činjenica da je srpski narod jedan narod, a da mnoštvo pojavnih oblika u njemu čini kulturno blago koje se može sresti samo u narodu sa dugom istorijom.
Kao priznanje za negovanje duhovne kulture srpskog naroda SKC ,,Vuk Stefanović Karadžić” je dobitnik arhijerejske gramate priznanja srpske pravoslavne crkve.

U trajanje SKC-a ,,Vuk Stefanović Karadžić” ugrađeno je mnogo ljubavi, entuzijazma, znanja, stečena mnoga prijateljstva, a iskreno se nadamo da će i ovo naše  predstavljanje doprineti daljem zbližavanju ljudi i kultura za dobrobit svih nas.

Festival multikulturalnosti nastao je 2017. godine, s ciljem da se promovišu vrednosti koje stvara i neguje 21 nacionalnost koja živi u Somboru, kao i da se očuva njihovo kulturno nasleđe.
Svoje običaje i tradiciju uvek predstavljaju i gosti koji nisu sa teritorije našeg Grada.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

VIII Međunarodni Dečiji Baletski Festival

U nedelju, 9. juna, je održan VIII Međunarodni Dečiji Baletski Festival u Operi & Teatru Madlenianum u Beogradu. Učestvovalo je preko 2000 dece iz Srbije i regiona.
Među učesnicima su bila i deca iz Studija klasičnog baleta Kulturnog centra “Laza Kostic” Sombor koje su nastupile u dve kategorije: mlađa “Čarobne princeze” i starija “Vesele pahuljice”.

Javni čas Studija Klasičnog baleta

Poštovani, Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor vas poziva da prisustvujete javnom času Studija klasičnog baleta u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, na adresi

SerbianEnglish