SerbianEnglishHungarian

Izložba “Black carbon” dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov

Otvaranje izložbe “Black carbon” dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov biće upriličeno u četvrtak, 9. 9. 2021. godine u 19 časova u Foajeu i u Velikoj i Maloj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor (Venac Radomira Putnika 2).

 

Postavka izložbe trajaće do 24. 9. 2021. godine.

 

Termin Black Carbon  je u osamdesetim godinama prošlog veka odredio poznati srpsko-američki fizičar Tihomir Novakov (1929–2015). Naziv se odnosi na količinu sunčeve svetlosti koju apsorbuju čestice nastale nepotpunim sagorevanjem fosilnih goriva u našem okruženju i koja predstavlja glavni sastojak čađi i uzrok je negativnog uticaja na okolinu.

 

Multimedijalna izložba, autorski projekat dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov (kćerke Tihomira Novakova), zasnivaće se na radovima savremenih umetnika koji će za osnovnu temu svojih ostvarenja imati Black Carbon. Izložba predstavlja jedan od inovativnih naučno-umetničkih projekata koji koriste umetnost kako bi ukazali i na globalne klimatske promene. Obuhvatiće radove koji su zasnovani na reakcijama čula, a uključuju dela vizuelne, audio, taktilne i olfaktorne umetnosti.

 

Tihomir Novakov je rođen u Somboru, a zajedno sa drugovima iz detinjstva Stevanom Koičkim (1929–2007) i Bogdanom Maglićem (1928–2017) pohađao somborsku Gimnaziju “Veljko Petrović”; s njima je ostao u prijateljskim vezama do kraja života, dok su sva trojica istovremeno postajali vodeća naučna imena u svojim oblastima. Novakov je doktorirao na Beogradskom univerzitetu a post-doktorske studije je završio u oblasti nuklearne fizike na Nobelovom istitutu u Švedskoj. Tokom šeste decenije 20. veka započeo je profesuru na Beogradskom univerzitetu, kao i istraživačku karijeru na Nuklearnom istitutu u Vinči.  Na poziv Univesity of California, Berkley, Novakov je  1963. godine otišao u SAD. Radeći kao istraživač u Lavrence Berkley National Laboratory dao je revolucionarni doprinos na polju proučavanja životne sredine. Jedno od njegovih otkrića je prepoznavanje klimatskih promena, kontrola vazdušnog zagađenja, globalno zagrevanje, čađ i Black Carbon. U istraživanjima je sarađivao s istraživačima iz Austrije, Kine, Porto Rika i mnogih drugih delova sveta. Kao počasni član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Akademije nauka i umetnosti Austrije, Novakov se zalagao za početak istraživanja kritičnih problema zagađenja čovekove sredine. Do kraja života je uvek s ponosom sebe nazivao srpskim Amerikancem s dubokim korenima u Vojvodini – regionu čiji je predeo i način života uvek nosio u srcu.

 

U postavku izložbe Black Carbon: nauka, umetnost i čovekova sredina, uključeni su radovi trinaestoro internacionalnih umetnika koji stvaraju u različitim medijima, individualna ostvarenja ili kao kreativne grupe. Polazište za njihova ostvarenja u oblasti digitalne umetnosti, fotografije, filma, slikarstva, grafike predstavlja rad Tihomira Novakova i njegovo otkriće u kojem su našli inspiraciju za svoje kreacije. Kao naučno-umetnička izložba, Black Carbon: nauka, umetnost i čovekova sredina treba da prikaže prožimanje umetnosti i nauke, a takođe i da ukaže na značajan doprinos jednog od srpskih eminentnih fizičara. Pored umetnika, u pripremi izložbe je učestvovala grupa američkih fizičara koji će svojim komentarima približiti publici i rad Tihomira Novakova i radove inspirisane njegovim istraživanjima i naučnim dostignućima. Pored autora iz Srbije – Snežane Petrović, umetničke grupe MPart i Đorđa Makovića, na izložbi će svoje interpretacije teme o crnom ugljeniku prikazati i češko-srpski kreativni par Biljana Golubović&Dragan Dragin, norveški umetnički par Bull.Miletić, kao i američki autori Ron Hat, Snežana Sarasvati Petrović, Đžastin Brus Gargalja.

 

Izložbu prati obiman katalog u pdf formatu, koji će, od dana otvaranja izložbe, posetioci moći besplatno da skinu sa sajta Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor

PDF Dokumenr – preuzmite ovde

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”

Očekujemo vas u četvrtak, 21.12.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Laze Kostića 5, gde će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”, povodom manifestacije “Drvo generacije 2023”, s početkom u 12.00 časova.

SerbianEnglish