Izložba crteža “Jazz” do 26. juna u Maloj galeriji KC

U Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, otvorena je izložba crteža pod nazivom “Jazz” autorke Maje Šolak Bataković.  Prema rečima Slađane Dragičević Trošić, istoričarke umetnosti, centralna ideja izložbe “Jazz” jeste lični doživljaj izvorne neponovljivosti zvuka jednog grada i prevođenje istog na konačnost piktoralnog jezika.

“Maja Šolak Bataković je uspela da zabeleži autentičnost zvuka jednog grada dramatičnim prelazima, dijagonalnim rešenjima, jarkim bojama, a time i da dočara kakofoniju u čijoj orkestraciji učestvujemo i mi. Nepredvidivost, efemernost, uzbudljivost i originalnost jesu partiture koje umetnica vrlo dobro prati i na koje računa kada je u pitanju džez jednog grada”, objašnjava Dragičević Tošić i ističe da u svemu tome, autorka pronalazi realne muzičke predloške oličene u džez muzici kao sinonimu za neponovljivost, neposrednost, kombinatorku i slučajnost.

Maja Šolak Bataković rođena je 1983. godine u Banjaluci. Diplomirala je slikarstvo 2008. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Banjaluci, u klasi profesora Radomira Kneževića. Magistrirala je 2014. godine na Odseku za slikarstvo. Autor je više samostalnih i kolektivnih izložbi, te učesnik likovnih kolonija. Živi u Banjaluci, gde vodi školu slikarstva.

Postavka izložbe će trajati do 26. 06. 2021. godine.

 

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
vesti

Najnovije vesti

Muzeji za 10

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” Kulturni centar je za posetioce pripremio posebno iznenadjenje.   Možete nas posetiti na Trgu umetnika, iza Galerije Milan Konjović,

Predstava “Tri praseta”

U subotu, 21. 5. 2022. godine, u 17.00 časova, u „Fabrici snova“, na adresi Venac Radomira Putnika 2, biće prikazana predstava „Tri praseta“, Pozorišta “Čarapa”

U čast Zoranu Radmiloviću

11. maja u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor biće realizovan program “U čast Zoranu Radmiloviću” u okviru koga će biti prikazan višestruko nagrađivani