SerbianEnglishHungarian

Manifestacija “Noć muzeja”

Ovogodišnje svečano otvaranje manifestacije “Noć muzeja” biće upriličeno u Maloj Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor izložbom “Prostranstvo plavetnila” beogradske umetnice Ane Milosavljević, s početkom u 19 časova.
Nakon svečanog otvaranja, program će biti obogaćen solo nastupom čelistkinje Ksenije Janković, s početkom u 19:30, takođe u Maloj Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Na programu će biti dela baroka, romantizma i filmske muzike.
U sklopu Noći muzeja publika će imati priliku da vidi tekuću izložbu “Vasko Popa – Daleko u nama” u prostoru Velike galerije Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Izložba je posvećene životu i delu jednog od najistaknutijih srpskih pesnika, Vasku Popi. Autori izložbe su Bojan Kundačina i Marjan Marinković ispred Biblioteke grada Beograda.

Više o izložbi:
U svom radu posvećena sam urbanim sadržajima. Novi ciklus radova inspirisan je kako urabanim sadr žajima tako i morskim dnom, životom morske flore i faune, kao i lepotom kolorita morskog dna. Kombina cijom ova dva sadržaja moji radovi su često igra ele menata vezanih i za vodu i za kopno. Kako je morsko dno za čoveka još uvek misteriozno i nedokučivo, pokušavam da kroz igru kolorita i raznih likovnih elemenata dočaram moje viđenje jednog mor skog pejsaža. Iako je moj predhodni ciklus bio vezan za temu grada, čak u ovom morskom pejsažu postoji veza sa urbanim, gde se pojavljuju crtice ili kvadratići, čak i tekst… koji mogu asocirati na svetlucavo jato riba ali ta kođe i na gradske prozore, lelujanje biljaka na vetru… Iako je tema morska, plava boja nije primarno za stupljena, već bi se moglo reći da su naglašeni topli, jarki tonovi. Kao varijacije na temu, kao umetnik po kušavam da kroz različite kolorističe varijante pred stavim podvodni svet, koji je inspirativan ne samo za umetnika već i za posmatrača. Na crtežima se često pojavljuju meduze ili jato riba koje su apstrahovane i gde metaforički i simbolično sugerišu na užurbani život čoveka. Format radova koji je minijatura, možda još više nego veliko platno, upućuje na lepotu jednog velikog pro stranstva, prikazan u malom.

Mr Ana Milosavljević

Biografija:
Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, smer Grafika u klasi prof. Zvonka Tilića. Magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. godine, smer Grafika u klasi prof. Zvonka Tilića. Član je ULUS-a, od 2006, a u statusu samostalnog umetnika od 2009. godine. Član je Nadzornog odbora u ULUS-u od 2019. do 2021. Imala je osamnaest samostalnih i izlagala na oko trista izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Japan, USA, Brazil, Italija, Kina, Danska, Poljska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Mek siko, Bugarska); dobitnica više nacionalnih i internacionalnih nagrada i diploma za grafiku.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Reč direktorice povodom Filmskog festivala

6. Somborski filmski festival ove godine će se održati u periodu od 11. do 14. jula.
“Kako je filmski festival prošle godine proslavio svoj mali jubilej, kao „Odličan” i baš je bio „za 5”, odlučili smo da ovogodišnje izdanje sagledamo kao jedan mladi početak, začetak nekih novih smerova toka festivala u vidu njegove renesanse i da mu damo priliku da se prožet svojom ekspanzijom, vrati na svoju prvobitnu zamisao festivala panonskih i podunavskih regija i zemalja.

Program filmskog festivala

Dve nedelje nas deli od ovogodišnjeg Somborskog filmskog festivala. Da li ćete nam se pridružiti?
Pogledajte šta smo vam pripremili.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, nemojte da propustite priliku da uživate u filmskim pričama.

SerbianEnglish