SerbianEnglishHungarian

“MultiKulti 2022. – Iz naše stare škrinje”

U petak, 17. 6. 2022. godine, u sklopu festivala Multikulturalnosti, pod nazivom “MultiKulti 2022. – Iz naše stare škrinje” će, između ostalog, biti održan i koncert Etno grupe “Iskon”, s početkom u 21.00 čas, na trgu Svetog Đorđa.
Iskon je nastao 2001. godine, kada se grupa studenata i entuzijasta okupila sa željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne aranžmane približi današnjoj publici.
Osnovu muzike čine bogati muzički stilovi Balkana, specifični i upečatljivi ženski glasovi i sviranje na tradicionalnim instrumentima. Za dvadeset godina postojanja grupa je nastupala na brojnim festivalima u Mađarskoj, Rusiji, Grčkoj, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, BiH, ali i na festivalima i manifestacijama širom Srbije.
Od poslednjih koncertnih aktivnosti možemo spomenuti koncert pod nazivom „Muzika od Iskona“ u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, celovečernji koncert u Golupcu u organizaciji Turističke organizacije Golubac, koncert u okviru manifestacije „Muzička bašta“ u Grockoj, te koncert održan na Letnjoj pozornici na Paliću, povodom 20 godina postojanja grupe „Iskon“.
Krajem septembra 2020. godine su objavili treći studijski album pod nazivom „Prsten mladoženjski“. Album je objavila izdavačka kuća Multimedia Music Serbia. Dva meseca nakon objavljivanja upriličena je promocija albuma u SKC Sveti Sava u Subotici, zatim početkom prošlog leta u Tašmajdanskom parku u Beogradu, a u septembru i promocija u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Povodom obeležavanja 20 godina rada grupe Iskon, u julu 2021. godine su u okviru projekta „Iskon i prijatelji“ objavili dve tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije. Želja im je bila da jubilej proslave sa prijateljima koje su stekli zahvaljujući negovanju muzike tokom dve decenije rada, te su u snimanju učestvovali muzičari iz Italije, Meksika i Francuske, kao i dečji hor „Iskončići“. Grupa „Iskon“ danas nastupa u sledećem sastavu: – Milanka Nastasović – vokal – Olja Njaradi – vokal – Dejan Anđelović – frule, tarabuka – Nebojša Brdarić – frule, kaval, jermenski duduk – Filip Jović Vujaković – klarinet, gajde – Balša Pešikan – makedonska tambura, saz, violina – Nikola Birač – čalgija, tamburaško čelo – Ognjen Šućur – tapan .
Zadovoljstvo im je da pronose ideju očuvanja tradicionalne muzike te da učestvuju u muzičkim programima u kojima se može čuti lepa reč, koji neguju dobre međuljudske odnose i vrednosti koje žele da prenesu i na buduće naraštaje.
Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

VIII Međunarodni Dečiji Baletski Festival

U nedelju, 9. juna, je održan VIII Međunarodni Dečiji Baletski Festival u Operi & Teatru Madlenianum u Beogradu. Učestvovalo je preko 2000 dece iz Srbije i regiona.
Među učesnicima su bila i deca iz Studija klasičnog baleta Kulturnog centra “Laza Kostic” Sombor koje su nastupile u dve kategorije: mlađa “Čarobne princeze” i starija “Vesele pahuljice”.

Javni čas Studija Klasičnog baleta

Poštovani, Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor vas poziva da prisustvujete javnom času Studija klasičnog baleta u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, na adresi

SerbianEnglish