SerbianEnglishHungarian

“MultiKulti 2022. – Iz naše stare škrinje”

U petak, 17. 6. 2022. godine, u Somboru, održava se peto po redu izdanje festivala Multikulturalnosti pod nazivom “MultiKulti 2022. – Iz naše stare škrinje”.
Festival će početi otvaranjem izložbe “Ovo je naše najlepše”, autora SKUD-a “Izvor” Stanišić, u ulici Laze Kostića, u 11.00 časova.

 

Cilj projekta bio je prikazivanje srpske narodne nošnje sa Korduna, Bukovice i Ravnih Kotara, i njeno približavanje mladim naraštajima i značaj negovanja u današnjem vremenu. U toku projekta raspisali su Javni poziv zainteresovanim porodicama i pojedincima koji su želeli da imaju fotografiju u nošnji svog kraja, a zajednička misija tokom projekta bila je da kroz zajedništvo pokažu kako je svaki cilj dostižan ukoliko znate šta hoćete i s ponosom i poštovanjem idete napred.

Projekat su pripremali u nekoliko faza studijskog fotografisanja, a deo fotografija nastao je na pokloničkom putovanju po Dalmaciji u sklopu programa otvaranja Dositejeve kuće u Plavnu kod Knina.

Naša folklorna tradicija nudi vrednosni sistem gde su porodične vrednosti, pregalaštvo, ljubav prema čoveku, prirodi, izražena duhovnost, čast i poštenje – moralne smernice. Jedna od glavnih čovekovih delatnosti je njegova potreba za očuvanjem dobara koje poseduje.

To se posebno očitovalo u stalnoj težnji za očuvanjem kulturnih dobara, koja su uglavnom predstavljala nacionalno blago jednog naroda. Upoznati se sa istorijom i kulturom jednog naroda znači proširiti horizonte znanja, a jedan od načina je upoznati se sa folklornim kulturnim nasleđem.

 Autori fotografija su Siniša Trifunović, Petar Dešić i Nikola Šegan

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Obeležavanja Dana grada Sombora

U sklopu obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Čorba od kanarinca”, u petak 16. 2. 2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, u 21.00 čas, kao i dečiju predstavu “U svetu bajki”, u subotu, 17.2.2024. godine, u dva termina, od 10.00 i 12.00 časova.

Otvaranje izložbe “Nova prostranstva”

U utorak, 27.2.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nova prostranstva”, umetnika Uglješe Colića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 22.3.2024. godine.

Dobro došli!

Nastup sastava “Belgrade Soul Sextet”

U četvrtak,  29.2.2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, imaćete priliku da čujete nastup vrhunskog sastava “Belgrade Soul Sextet”, u 20.00 časova.

SerbianEnglish