SerbianEnglishHungarian

Muzeji za 10

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” Kulturni centar je za posetioce pripremio posebno iznenadjenje.

 

Možete nas posetiti na Trgu umetnika, iza Galerije Milan Konjović, odnosno prostoru izmedju ulica Laze Kostića i Zmaj Jovine u Somboru, gde će biti postavljen plato za fotografisanje, a naši najmladji posetioci moći će da uživaju igrajući se u bazenu s peskom koji je deo inastalacije posvećen izložbi “Leto bez kraja” Živka Djaka.

 

Dok traje manifestacija “Muzeji za 10”, Galerija Kulturnog centra će raditi od 9.00 do 13.00 i od 17.00 do 22.00 časa.

 

Više o izložbi:

 

Između promotivne izložbe „Nova figuracija beogradskog kruga“, 1965. i istorijske retrospektive „Nova figuracija – šezdesete i kontinuitet“, 1980, na kojoj je Živko Đak bio jedan od učesnika, odvijao se nastup, razvoj i zalazak umetničke tendencije navedene u nazivima pomenutih izložbi.

Promene je donela tadašnja mlada generacija, no više od generacijske posredi je promena poimanja jezika slikarstva (i grafike) nakon prethodnog stadijuma dominacije posleratnog umerenog modernizma u srpskoj umetnosti druge polovine 20. veka. Promena o kojoj je reč u suštini bila je izazvana socijalnim i kulturnim kontekstom u kojemu su zastupnici nove figuracije ili nove predmetnosti, umesto estetskih i likovnih problema, osetili potrebu da u svoja dela unesu sadržaje predstava koje su se odnosile na izmenjene egzistencijalne uslove u okolnostima prikrivenih ili pak prvih razotkrivenih simptoma krize društvenog i ukupnog životnog okruženja.

Upravo unutar takvog konteksta čini se da valja sagledavati i razumevati uslove umetničkog formiranja i prvih nastupa Živka Đaka, kao i načina interpretacije predstava u njegovom slikarstvu i grafici. Umesto posmatranja i prikazivanja okolne realnosti, ovi prizori proizilaze iz posredništva popularne literature, filma i fotografije, jednom rečju iz medija masovne kulture.

Otuda svedenost predstava, stilizacija figura, gotovo do plakatske jednostavnosti, upotrebe čistih boja što dodatno doprinosi varljivom utisku prividne vedrine ovih slikarskih poruka. Ali tome za uzvrat, njegova naracija u suštini prepuna je ozbiljnih upozorenja, gorkog humora, ironije kojom posmatra i prikazuje izglede stvarnosti nasuprot koje umetnik zauzima i iskazuje stavove sopstvenog individualnog nepristajanja. U nastavku i razradi tada formiranog idejnog stanovišta nastaviće se njegovo dalje zapaženo pozicioniranje u domaćem i međunarodnom umetničkom kontekstu.

 

 

 

prof. dr Ješa Denegri

 

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Predstava za decu “Asteriks i Obeliks”

Poštovani,
U petak, 19. aprila, u 18.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće održana predstava za decu “Asteriks i Obeliks”, pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.
Karte po ceni od 400 dinara možete obezbediti na biletarnici Kulturnog centra, utorkom i sredom od 10.00 do 13.00 časova, a četvrtkom, petkom i subotom od 15.00 do 20.00 časova.

Predstava ”Dogodine u isto vreme”

Poštovani,
U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće prikazana predstava “Dogodine u isto vreme”, pozorišta “Teatar Vihor”, iz Beograda, sa Ivanom Mihailovićem i Ankom Gaćešom Kostić u glavnim ulogama.

Svečano otvaranje izložbe “Crteži”

Poštovani,

U utorak, 2. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Crteži”, umetnika Dušana Stošića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. aprila

Otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića

Poštovani,

U utorak, 26. marta, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 19. aprila…

SerbianEnglish