SerbianEnglishHungarian

Nemačka lirika

U nedelju 2. oktobra, koncertom „Nemačka lirika“, zatvoren je X jubilarni SOMUS. Nemački lid su izveli  Sonja Šarić, sopran i Strahinja Đokić, za klavirom. Na programu su bile nemačke lirske pesme Franca Lista, na stihove J.V. Getea, N. Lenaua i O. Fon Redvica čiji je prevod Sonja Šarić pročitala pre svake numere. U nastavku su izveli Pet Rikertovih pesama Gustava Malera i  Četiri poslednje pesme Riharda Štrausa.

Dobitnica prve nagrade i specijalne nagrade publike na prestižnom konkursu Eva Marton u Budimpešti 2021. godine, somborka Sonja Šarić je poseban gost SOMUS-a. Nakon sedam godina, Sonja Šarić ponovo nastupa na festivalu koji je već 2015. godine prepoznao kvalitet mlade umetnice i pružio joj priliku da nastupi uz imena kao što su Nemanja Radulović, Stefan Milenković, Aleksandar Madžar, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Katarina Jovanović i drugi. Nakon završenih studija na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, intenzivno izučava nemački lid.

Strahinja Đokić je pored klavira završio i solo pevanje u MŠ Isidor Bajić. Uspešno nastupa na Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Operi i teatru Madlenianum, a debitovao je i u Sofijskoj operi i baletu.
Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima: poput Dositeja (Fond za mlade talente), prve nagrade i nagrade za najboljeg basa na takmičenju Nicolai Ghiaurov (Modena, Italija), dobio je počasnu diplomu Miroslav Čangalović za izuzetan doprionos operskoj umetnosti, bio laureat na takmičenju Gena Dimitpova (Pleven, Bugarska) i Lazar Jovanović (Beograd, Srbija) Na 8. međunarodnom takmičenju solo pevača Vera Kovač Vitkai osvojio je Grand prix. Usavršavao u Italiji na Institutu Vecchi-Tonelli (Corso di tecnica vocale e interpretazione) u Modeni (Italija) kao stipendista fonda Raina Kabaivanska, pohađao je Akademiju za belkanto Rodolfo Celetti – fondacija Paolo Grassi (Martina Franka, Italija). Završio je Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović, gde je i zaposlen kao stručni saradnik na katedri za solo pevanje.

Na zatvaranju se publici prvo obratila Vesna Šašić, direktorice KC „Laza Kostić“ Sombor, i zahvalila se publici što je dolazila svako veče na Festival i pratila sve programe u tako velikom broju. Naročito je istakla koncert „Stepenicama ka zvezdama“ mladih muzičkih nada iz MŠ „Petar Konjović“ čiji je orkestar pod upravom Mine Bošnjak i u pratnji Mihajla Zurkovića, nastupio upravo sa Sonjam Šarić.

Umetniči direktor festivala Mihajlo Zurković se zahvalio umetnicima koji su u svih deset izdanja SOMUS-a nastupili, a neki od njih i po više puta i time festivalu doneli veliki ugled. Na kraju koncerta „Nemačka lirika“ na bis publika SOMUS-a je imala priliku da čuje pravu poslasticu, numeru iz opere Dž. Geršvina „Porgy and Bess“ u duetu Sonje Šarić soprana i Strahinje Đokića, basa, a pratio ih je za klavirom sam umetnički direktor Mihajlo Zurković.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

VIII Međunarodni Dečiji Baletski Festival

U nedelju, 9. juna, je održan VIII Međunarodni Dečiji Baletski Festival u Operi & Teatru Madlenianum u Beogradu. Učestvovalo je preko 2000 dece iz Srbije i regiona.
Među učesnicima su bila i deca iz Studija klasičnog baleta Kulturnog centra “Laza Kostic” Sombor koje su nastupile u dve kategorije: mlađa “Čarobne princeze” i starija “Vesele pahuljice”.

Javni čas Studija Klasičnog baleta

Poštovani, Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor vas poziva da prisustvujete javnom času Studija klasičnog baleta u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, na adresi

SerbianEnglish