SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe „ 1 – IN – 3“, umetnika Đorđa Aralice

U utorak, 19. 9. 2023. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „ 1 – IN – 3“, umetnika Đorđa Aralice, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 13.10.2023. godine.

Đorđe Aralica (1963, Otočac, Hrvatska) Diplomirao je Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i doktorirao Višemedijsku umetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Araličino umetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umetnosti skulpture efemernom kontekstu i realitetima savremenog sveta. Boravio je u SAD i više mediteranskih zemalja i izlagao na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Polok-Krasner fondacije za 2019/20.

O izložbi:

Multimedijalna izložba vajara Đorđa Aralice pod nazivom 1–in–3 prestavlja umetnikov izbor od petnaestak skulptura galerijskog formata, kao i prateći vizuelni materijal. U skladu sa autorovom željom da se po prvi put predstavi i približi svoj vajarski opus somborskoj publici, odabrani materijal uključuje radove iz različitih ciklusa. Autor je u tri prostora galerije organizovao tri odvojene celine, od kojih se koja svaka odnosi na određeni skulptorski tretman i formu koja je karakteristična za određene faze njegovog stvaralaštva. Tematski okvir celokupne izložbe ilustruje dve osnovne umetnikove preokupacije, tj. makrosferu arhitekture i monumentalnog koja se pojavljuje kao širi okvir za mikrosferu objektivne svakodnevnice. Prvi od ovih interesa predstavljen je minimalističkim skulpturama jasnih geometrijskih formi, koje prepoznajemo i na daljoj interpretaciji svakodnevnih upotrebnih predmeta, koji su stalni motiv Araličinih skulptura. Posetilac je u prilici da prati razvoj ovog narativnog diskursa i u pogledu izbora medija i materijalizacije. Forma skulpture definisina je najpre strogim monohromnim metalnim površinama. Kasnije, skulptura biva zaodenuta teksturalno bogatom opnom sačinjenom od industrijskih lanaca. Po rečima autora, ovakav medijum je, pored ostalog, izabran u skladu sa njegovim interesovanjem za multidimenzionalane prostorne kvalitete skulpture. Shodno tome, u delima napravljenim od lanaca, transparentna površina skulptura i njihov unutrašnji sadržaj, uvode unutrašnji prostor skulpture kao legitimnu umetničku kategoriju. Araličin umetnički postupak motivisan je dvostrukom namerom da forma skulpture navede posmatrača da identifikuje svoje svakodnevno iskustvo, ali da ga istovremeno neobični i asocijativni medij izmesti iz zone ‘komfora’ i da ga suoči sa širim socijalnim kontekstom. Paralelno tome, nagovešteni unutrašnji prostor skulpture, posmatraču nagoveštava mogućnost neočekivanog i svakako nekontrolisanog Block with Distorted Angle (Dog-Eared Book), vareni metal, 32 x 12 x 48 cm autorovog uvida u stvarnost. Kao ilustraciju uvedenog konflikta u precepciji unutrašnjeg – individulanog i spoljašnjeg – socijalnog, prateći video i fotografski materijal nudi ‘izvrnutu’ perspekivu ove tranzicije stvorenu snimanjem realnog sveta iz unutrašnjosti skulpture, kao što i ogledalne površine na kojima su neki objekti izloženi dodaju novu irealnu – iluzornu – perceptivnu komponentu. U svojoj ukupnosti izložba predstavlja širi pogled na osobeni pristup Đorđa Aralice mediju skulpture. Ona nam otkriva umetnikov način razmišljanja o gradnji umetničkog narativa i proširivanja polja skulpture kroz uključivanje drugih umetničkih sredstava – interaktivne skulpture, videa, fotografskog materijala, i refleksivnih površina.

Marina Mihaljević
Istoričar umetnosti Državni univerzitet u Novom Pazaru

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Obeležavanja Dana grada Sombora

U sklopu obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Čorba od kanarinca”, u petak 16. 2. 2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, u 21.00 čas, kao i dečiju predstavu “U svetu bajki”, u subotu, 17.2.2024. godine, u dva termina, od 10.00 i 12.00 časova.

Otvaranje izložbe “Nova prostranstva”

U utorak, 27.2.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nova prostranstva”, umetnika Uglješe Colića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 22.3.2024. godine.

Dobro došli!

Nastup sastava “Belgrade Soul Sextet”

U četvrtak,  29.2.2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, imaćete priliku da čujete nastup vrhunskog sastava “Belgrade Soul Sextet”, u 20.00 časova.

SerbianEnglish