SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Beskompromisna”, autora Dušana Junačkova

U utorak, 26. 10. 2021. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Beskompromisna”, autora Dušana Junačkova u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, s početkom u 18 časova.

Postavka izložbe trajaće do 13. 11. 2021. godine.

Nešto više o izložbi:

Slikarstvo Dušana Junačkova može podsetiti na tipološke odlike istorijskog enformela kao i na neoenformel posmodernističkih 80-ih godina prošlog veka.

No, zapravo, slikarstvo Dušana Junačkova nije ni jedno niti drugo, nego je reč o jednoj specifičnoj savremenoj slikarskoj poziciji na kojoj njihov autor proverava i potvrđuje krajnju mogućnost samoodržanja nereferencijalne slike uprkos gotovo iluzornoj šansi u opstanak takvog slikarstva u uslovima umetnosti u vremenu ekspanzije masovnih medija.

Ukoliko, drugim rečima, slikarstvo danas uopšte može da opstane nezavisno od upliva ekspanzije masovnih medija onda je to pre svega ukoliko uspe da mu ništa izvan sebe samoga ne treba, ukoliko je upravo kao slikarstvo dovoljno samom sebi, najzad ukoliko slikar kao svoju bitnu vokaciju želi da brani i uspeva da sačuva samosvojnost i samostalnost sopstvene umetnosti.

Gledalac, kada se zatekne suočen i okružen ovim golemim površinama, oseti da je izložen ne samo fizičkom nego pre psihološkom udaru nepodnošljivog crnila, što ga dovodi do stanja u kojem ne može da se otme utisku gotovo zastrašujućeg emocionalnog šoka.

Pre svih neizbežno se nameće sveprisutno crno sa svim svojim pojavnim stanjima i simboličkim potencijalima: crno kao crnilo zemlje crnice, crno uglja, mulja, blata, magme, lave; ali i crno kao tamna noć, tmina, kao suprotnost danu i svetlosti.

Koliko slika kao konačni cilj, Junačkovu je jednako važan i sam proces slikanja, vreme provedeno pri nastanku slike, kretanje i hodanje po njenoj površini na tlu dok slika nastaje, poput svojevrsnog performansa, koji, umesto da se odvija pred drugima i završi se lišen finalnog fizičkog objekta, nastavlja da traje i dovršava se u slici kao posledici i rezultatu takvog umetničkog čina i činjenja.

Prof dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Poštovani, U utorak, 23. aprila, u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Smrt vreba”, umetnika Danijela Babića, s početkom u

Predstava za decu “Asteriks i Obeliks”

Poštovani,
U petak, 19. aprila, u 18.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće održana predstava za decu “Asteriks i Obeliks”, pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.
Karte po ceni od 400 dinara možete obezbediti na biletarnici Kulturnog centra, utorkom i sredom od 10.00 do 13.00 časova, a četvrtkom, petkom i subotom od 15.00 do 20.00 časova.

Predstava ”Dogodine u isto vreme”

Poštovani,
U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće prikazana predstava “Dogodine u isto vreme”, pozorišta “Teatar Vihor”, iz Beograda, sa Ivanom Mihailovićem i Ankom Gaćešom Kostić u glavnim ulogama.

Svečano otvaranje izložbe “Crteži”

Poštovani,

U utorak, 2. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Crteži”, umetnika Dušana Stošića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. aprila

SerbianEnglish