SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Celina”, autora Marka Vukše i Tamare Nedeljković Vukša

U utorak, 20.6.2023. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Celina“, autora Marka Vukše i Tamare Nedeljković Vukša, s početkom u 19.00 časova.

POTENCIJAL CELINE
Umetnički par, Tamara Nedeljković Vukša i Marko Vukša, radovima različitih medija i poetika teže da iste povežu u podjednako harmoničnu i smislenu celinu, – ne samo na nivou profesionalnog rada, već i na novou njihove intime. Obzirom da često izlažu zajedno (Zaječar, Tokio, Zrenjanin, Pančevo, Apatin, Beograd), uvek se nađe nova ideja koja njihov rad pomeri u nekom od mogućih pravaca. Time se estetska jedinica (estetske jedinice) pomera za onoliko specifičnosti koliko ga zadaje prostor, vreme i mi u njima. Harmonija vizuelnih identiteta (slikarskih i vajarskih) se pomera, živi, raste, menja se, baš kao i harmonija intimusa. U tom smislu, svakako treba imati u vidu geštalt teoriju koja računa na različita artistička stremljenja koja, na koncu, vrlo složno iznašaju svoju celinu. Drugim rečima, iako su u pitanju različite poetike, toj i takvoj celini ne može biti ništa dodato/oduzeto, a da ista ne promeni svoju dotadašnju vizuelnu jedinicu. Pri tom, ako je početak celine različitost medija Tamare i Marka, svakako je tačka spajanja podjednako pročišćene površine platna i skulpture. Živost, razigranost i potencijalna kretanja celine upotpunjena su Tamarinim bojenim poljima koja stoje naspram Markovih monohromnih formi. Izvesna strogost Markovih oblika, sa jedne strane, te blagost Tamarinih, sa druge, inicira spoj taktilnih površina koje računaju na panteističke vrednosti, odnosno sposobnost transformacije celine kroz usaglašenost njenih delova. Kao TiM, radovi im se nadopunjuju – Tamarini nežni, pastelni, zamagljeni, slojeviti, skriveni pasaži, stoje naspram Markovih konkretnih, kubičnih, kompaktnih formi. Moguće je da potencijal ženskih principa ostvaren u kompatibilnosti sa muškim principima, te da je prevođenje i ostvarivanje nežnosti moguće (samo) u potencijalu njene muškosti. I, obrnuto. Ovo im je jedanaesta izložba, a sa njima, svoj rad izlaže i njihova ćerka, Vaja, koja ima 8 godina.

Slađana Dragičević Trošić

Biografije:

Tamara Nedeljković Vukša

Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U statusu samostalnog umetnika od 2003. godine. Članica je ULUPUDS-a i ULUS-a. Samostalno izlagala 19 puta (Srbija, Japan, Izrael) i na preko 180 kolektivnih izložbi, bijenala… (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija, Albanija, Španija, SAD, Nemačka, Japan). Učesnica više umetničkih kolonija i radionica (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Japan). Dobitnica 11 nagrada u oblasti vizuelnih umetnosti.

Marko Vukša

2001. diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde od 2016. god. radi kao docent na predmetu Primenjeno vajarstvo. Samostalno izlagao 21 put, u Srbiji, Japanu, Izraelu, a kolektivno izlagao na 200 izložbi, bijenala… (Srbija, Crna Gora, Slove[1]nija, Rumunija, Albanija, Španija, Francuska, Austrija, SAD, Kina, Nemačka, Japan). Učesnik i organizator više umetničkih kolonija, simpozijuma i radionica u Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Kini i Japanu. Realizovao je 35 skulptura u javnom prostoru i kolekcijama u Srbiji, Kini, Japanu i Rumuniji. Dobitnik 16 nagrada i priznanja za skulpturu u Srbiji, Francuskoj i Kini.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Obeležavanja Dana grada Sombora

U sklopu obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Čorba od kanarinca”, u petak 16. 2. 2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, u 21.00 čas, kao i dečiju predstavu “U svetu bajki”, u subotu, 17.2.2024. godine, u dva termina, od 10.00 i 12.00 časova.

Otvaranje izložbe “Nova prostranstva”

U utorak, 27.2.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nova prostranstva”, umetnika Uglješe Colića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 22.3.2024. godine.

Dobro došli!

Nastup sastava “Belgrade Soul Sextet”

U četvrtak,  29.2.2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, imaćete priliku da čujete nastup vrhunskog sastava “Belgrade Soul Sextet”, u 20.00 časova.

SerbianEnglish