SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Ilustracije”, umetnika Đorđa Aranđelovića

Poštovani,

U utorak, 21.11.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Ilustracije”, umetnika Đorđa Aranđelovića, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 15.12.2023. godine.

Niz ilustracija sa istorijskom tematikom, nastalih u periodu između 2020. i 2022. godine, prikazuje najznačajnije ličnosti srpskog srednjeg veka, od uspostavljanja Srpskog carstva u XIV veku, sve do i nakon propasti elemenata srpske srednjovekovne državnosti krajem XV i u prvoj polovini XVI veka. Svaka ilustracija prikazuje po jednu istorijsku ličnost i značajan događaj koji se vezuje za nju i njeno vreme, sa posebnim osvrtom na njihovu kulturnu, religijsku, državničku i vojnu dimenziju, takođe ne zanemarivši njihov epski značaj.Ideja vodilja u stvaralačkom procesu bila je da se, na osnovu dostupnih istorijskih izvora, na faktografski utemeljen način prikažu ambijenti, arhitektura, događaji i ličnosti značajne za srpski pozni srednji vek, u cilju afirmisanja ovog perioda i njegovog oživljavanja kroz jedan savremeni vizuelni medij. Stvaralačkom procesu prethodilo je temeljno istraživanje onovremenih pisanih izvora, zatim, materijalnih izvora u vidu ostataka srednjovekovne sakralne i profane arhitekture, slikarstva, skulpture, sačuvanih odevnih predmeta, novca, oklopa i oružja, kako bi predmetne istorijske ličnosti, njihove vladarske insignije, odore i oprema, kao i izgled ostalih likova koji čine svaku kompoziciju, bili prikazani na adekvatan način.

Đorđe Aranđelović

Biografija:
Đorđe Aranđelović (1995, Beograd) Master studije arhitekture završio je 2019. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od tada je stručno angažovan, samostalno ili u svojstvu koautora, na projektima sakralne, profane arhitekture i projektima parkovskog uređenja.Održao je tri samostalne izložbe ilustracija: u Kulturnom centru Novog Sada (2023), Galeriji ,,Atelier DivArt” u Beogradu (2022) i Umetničkoj galeriji ,,Stara kapetanija” u Zemunu (2021), i učestvovao u više kolektivnih umetničkih i arhitektonskih izložbi. Pored arhitekture, kontinuirano se bavi crtežom, stripom, ilustracijom i muralom. Živi i radi u Beogradu.

S poštovanjem,
Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”

Očekujemo vas u četvrtak, 21.12.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Laze Kostića 5, gde će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”, povodom manifestacije “Drvo generacije 2023”, s početkom u 12.00 časova.

SerbianEnglish