SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Lica i ličnosti”, umetnice Aleksandre Gedeon

U utorak, 6.2.2024. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Lica i ličnosti”, umetnice Aleksandre Gedeon, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 1.3.2024. godine.

Biografija:

Aleksandra Gedeon (1986, Pančevo)
Diplomirala je 2010. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku Zidno slikarstvo u Beogradu. Priredila je samostalne izložbe, učestvovala je na grupnim izložbama i međunarodnim likovnim kolonijama. Od 2019. godine radi kao kustos u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, gde je organizovala preko šezdeset samostalnih i grupnih izložbi, član je umetničkog saveta Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Više o izložbi:

Kroz osamdeset minijaturnih prozora posmatraju nas osamdeset lica naslikanih najpreciznijim četkicama. Naslovi nam omogućavaju da čujemo njihov tok svesti, odabrane isečke unutrašnje stvarnosti. Aleksandra Gedeon kroz kontekst likovnosti i naziva dela dovedenog do samostalne književne vrednosti, otvara tihe trenutke nekih nepoznatih malih ljudi koji nas neobjašnjivo privlače. Njihove frustracije i mehanizmi odbrane postaju poezija čija estetska vrednost opravdava svako raspoloženje ili stil života. Većina ovih karakternih likova nema svog čoveka prema kome je naslikana. Ovde se događa obrnuti proces – izmišljeni portret traži svog modela u kome bi se njegov identitet zaokružio. Posmatrač se oseća prozvan, jer je očigledna svest likova da su posmatrani. Oni živo komuniciraju već na prvi pogled, a nakon čitanja naslova otvaraju novi aspekt svoje prošlosti i ličnosti, pokrećući identifikaciju. Fragmenti misli vezani za portrete naglašene psihološke slojevitosti, podsećaju na statuse i profilne slike na društvenim mrežama, i to one koji zahvaljujući inteligentnoj duhovitosti dobijajaju najviše reakcija. Aleksandra Gedeon sa lakoćom postiže akademsku istančanost proporcija, svetlosti i prostornosti. Talenat i veština joj omogućavaju da nesputano zađe u domen značenja. Koncept ove serije slika otvara polje refleksije o razlici između odraza u ogledalu i odraza u tuđim očima. Ugao umetničinog gledanja je optimističan. Iako kroz naslove slutimo pritiske tuđih očekivanja, Aleksandra svojim slikarstvom slavi samoprihvatanje i empatiju. Sa blagonaklonošću i dobrim humorom ona prikazuje toplu raskoš obične ljudskosti.

U Beogradu, marta 2022.
Jasna Opavski,
akademski slikar i esejista

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Obeležavanja Dana grada Sombora

U sklopu obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Čorba od kanarinca”, u petak 16. 2. 2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, u 21.00 čas, kao i dečiju predstavu “U svetu bajki”, u subotu, 17.2.2024. godine, u dva termina, od 10.00 i 12.00 časova.

Otvaranje izložbe “Nova prostranstva”

U utorak, 27.2.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nova prostranstva”, umetnika Uglješe Colića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 22.3.2024. godine.

Dobro došli!

Nastup sastava “Belgrade Soul Sextet”

U četvrtak,  29.2.2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, imaćete priliku da čujete nastup vrhunskog sastava “Belgrade Soul Sextet”, u 20.00 časova.

SerbianEnglish