SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Mikro”, autora Sonje Bojanić

U utorak, 25. 1. 2022. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Mikro”, autora Sonje Bojanić, u Maloj galeriji Kulturnog centra, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 19. 2. 2022. godine

Više o izložbi:

Mikro je makro

Eksperiment, termin koji se vezuje uglavnom za nauku, ima važnu ulogu u umetnosti. Često je usled njegovih primena dolazilo do pomaka i proboja u stvaranju prelomnih umetničkih dela, na prvom mestu u okviru tehnologije tradicionalnih medija, zatim stvarajući poetiku istraživanja novog i drugačijeg da bi danas umetnici i naučnici bili istraživači  gde se i jedni i drugi podjednako prepoznaju u svojoj težnji ka napretku i prevazilaženju determinacije u nauci i umetnosti. Eksperiment je stvaralački postupak koji vodi i nauku i umetnost do novih saznanja. Prostor umetnosti je danas jedan hibridan prostor, kao laboratorija, gde se kombinuju i isprobavaju različite strategije i umetnički kao i neumetnički mediji. U ovoj sferi eksperimenta umetnici često istražuju esencijalna pitanja čovekovog života i smisla njegovog postojanja. Zahvaljujući sve većoj svesnosti pojednica, pa tako i umetnika o značaju usklađivanja sa prirodom u cilju njenog očuvanja, u umetnosti je često prisutna forma Bio arta, oblast gde umetnici stvaraju u okviru spajanja bio-tehnologija i umetnosti tako što kao medij koriste različite mikroorganizme. Posmatranje mikroorganizama kroz miroskop je polazna tačka stvaralaštva Sonje Bojanić, slike koje vidi transponuje u digitalni medij što je u skladu sa postulatima moist media, formom umetnosti gde se odvija fuzija bioloških i kompjuterskih procesa. Sama tehnološka dostignuća omogućila su nam da prirodu sagledamo drugačije, da vidimo i ono što je nevidljivo i tako pojmimo svu njenu lepotu i bogatstvo prizora koje nam nudi, samim tim i da je bolje razumemo. Na digitalnim slikama koje dobija interveniše u cilju postizanja likovnosti, stavljajući akcenat na stvaralačku invenciju, udaljavajući se tako od samog predmeta gde on dobija drugačije značenje od onog koje ima u nauci.

Ona posmatra prirodu, odnosno mikroorganizme i predstavlja ih kao estetski doživljaj, dok je u srži ovog posmatranja povezivanje sa prirodom polazeći od najsitnijih, okom nevidljivih stvari koje nam priroda pruža. Transformiše perspektivu posmatrača ali i umetnika, svesnost o postojanju i koegzistiranju toliko različitih vrsta života na planeti traži od nas da promenimo ugao gledanja. Umesto posmatranja jedne šire slike, jer se svako kao individua različito razvija, umetnica predlaže jednu nano prespektivu, perspektivu jedinke, svejedno da li mikroorganizma ili čoveka.

Slavica Popov, viši kustos istoričar umetnosti

 

Biografija:

Sonja Bojanić je rođena u Novom Sadu 1975. godine. Završila je Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer Slikarstvo u klasi profesora Jovana Rakidžića i stekla je zvanje akademski slikar i profesor likovne kulture. Zvanje master likovni umetnik stekla je 2015. godine na istom smeru u klasi vanrednog profesora Gorana Despotovskog, na predmetu Digitalna slika.

Član je SULUV-a od 2016. godine, a status slobodnog umetnika ima od 2020. godine

Na ITAcademy završila je kurseve Video and Sound Production i New  Media Design čime ima zvanje dizajner novih medija i  dizajner na produkciji videa i zvuka.

Stekla je dva sertifikata na platformi za učenje coursera.org: Art: Concepts and Techniques, The Pennsylvania State University (online) i Introduction to Philosophy , The University Edinburgh (online).

Takođe, poseduje i sertifikat pod nazivom In the Studio:Postwar Abstract Painting  stečen na MOMA Njujork i sertifikat pod nazivom Statement of Participation Design 1o1(or Design Basics) na platformi za učenje iversity.org, Accademia di Belle Arti, Catania.

2018. i 2019. godine je bila rezident u Cite Internationale Des Artes u Parizu.

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Reč direktorice povodom Filmskog festivala

6. Somborski filmski festival ove godine će se održati u periodu od 11. do 14. jula.
“Kako je filmski festival prošle godine proslavio svoj mali jubilej, kao „Odličan” i baš je bio „za 5”, odlučili smo da ovogodišnje izdanje sagledamo kao jedan mladi početak, začetak nekih novih smerova toka festivala u vidu njegove renesanse i da mu damo priliku da se prožet svojom ekspanzijom, vrati na svoju prvobitnu zamisao festivala panonskih i podunavskih regija i zemalja.

Program filmskog festivala

Dve nedelje nas deli od ovogodišnjeg Somborskog filmskog festivala. Da li ćete nam se pridružiti?
Pogledajte šta smo vam pripremili.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, nemojte da propustite priliku da uživate u filmskim pričama.

SerbianEnglish