SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Nebula”, autora Aleksandra Devića

U ponedeljak, 14. 2. 2022. godine biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nebula”, autora Aleksandra Devića, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, s početkom u 19.00 časova. Postavka izložbe trajaće do 12. 3. 2022. godine.

Biografija:

Aleksandar Dević, 1954. godine, Beograd.

Umetničku školu završio u Nišu. Fakultet primenjenih umetnosti završio 1978. godine u Beogradu. Magistrirao je 1998. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Grafika. Radio kao profesor u Umetničkoj školi „Đorđe Krstić“ i na  Akademiji u Nišu. Od 2000-te do 2004. godine je bio direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Član  ULUS-a.

 

Kolektivne izložbe:

2009, 2010. Galerija „ICO“, Njujork

2011. Galerija „Amsterdam Vitni“, Njujork

2012. „Umetnost u Fokusu“, Njujork

2014. Galerija „Marlboro Čelzi“, London

 

Aleksandar Dević odnegovani likovni govor gradi već više od četiri decenije krećući se u misterioznim svetovima  između  vlastitih asocijativnih  vizija, sna i fantazije .

Radovi iz ranije  faze  vezuju  se  za vizantijsko fresko slikarstvo,  ne samo u vantelesnoj, spiritualnoj  atmosferi, nego i u  i specifičnom načinu tretiranja  slikarske materije što ostaje njegovo trajno obeležje tokom  celokupnog  umetničkog opusa.

 

Sa fenomenološkog stanovištva umetnikove metafizičke slike su često produkt složene analize,  raskošne imaginacije i snoviđenja dočaravajući jedan potpuno nov svet u kome se prepliću međuzvezdani  predeli, usnuli objekti i mitološki simboli. Predhodno pomenuto postaje jasnije ako pogledamo nastanak nadrealnog kroz istoriju: još od antičkih  filozofa koji su  smatrali da se tokom sna duša oslobađa telesnosti,  što je podsticalo  kreativno maštanje, preko umetnosti tokom vremena putem fantastičnih  motiva sna i vizije, provlačeći se  na različite načine u  delima  mnogih umetnika,  kao kod  Hironimusa Boša, koji je  svoju inspiraciju pronalazio  u oblastima  vlastite halucinacije i uznemiravajuće fantazije, ili  kod italijanskog slikara prve polovine XX veka Đorđa De Kirika,  i njegovih melanholičnih , imaginarnih  prostora, pa sve do danas.

 

Dević pronalazi vlastitu likovnu  ikonografiju  u magičnom, međuplanetarnom svetu  u kome se  prepliću čudesni  elementi, mašinerijumi, čovekolika bića, transformatorijumi… u beskrajnim  predelima  ispunjenim tišinom. U tom izmaštanom,  novom svetu  svaki predmet  ima  svoju ulogu  kao vizuelna zagonetka  levitirajući  u zaleđenoj  atmosferi, dok istovremeno, sugeriše potpuno drugačiji koncept vremena. Dok se tajnoviti predmeti, u brižljivo odabranim  slojevima boja, tu i tamo pokreću u prvom planu, pozadina ostaje glatka i ravna u smirujućoj  svetloplavoj boji misteriozno aludirajući  na kosmičke,  vanvremenske dimenzije.

 

Istraživanjem vlastitih  fikcija, zaustavljenih u vremenu i prostoru, Aleksandar Dević  kreira  originalne  slikarske  vizije  koje poseduju  skriveni enigmatični kontekst nagoveštavajući  nestvarne metamorfoze kako u beskraju svemira, tako i u svetu  oko nas . Pri tom, tokom  celog procesa mentalnih istraživanja, oslobođen  svih konvencija,  umetnik  ne zapostavlja ni u jednom trenutku  čist slikarski jezik ispoljavajući zavidan nivo  likovne kultivisanosti.

Magični svet Aleksandra Devića,  ispunjen  misterijom i zgonetkom, koncipira  niz složenih  pitanja problematizujući  mesto i  ulogu čoveka u sadašnjosti i budućnosti  delujući na afirmaciji i širem sagledavanju  fantastičnog slikarstva kod nas.

 

Radmila Kostić Lazarević

istoričarka umetnosti i kustoskinja, GSLU – Niš

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Predstava za decu “Asteriks i Obeliks”

Poštovani,
U petak, 19. aprila, u 18.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće održana predstava za decu “Asteriks i Obeliks”, pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.
Karte po ceni od 400 dinara možete obezbediti na biletarnici Kulturnog centra, utorkom i sredom od 10.00 do 13.00 časova, a četvrtkom, petkom i subotom od 15.00 do 20.00 časova.

Predstava ”Dogodine u isto vreme”

Poštovani,
U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće prikazana predstava “Dogodine u isto vreme”, pozorišta “Teatar Vihor”, iz Beograda, sa Ivanom Mihailovićem i Ankom Gaćešom Kostić u glavnim ulogama.

Svečano otvaranje izložbe “Crteži”

Poštovani,

U utorak, 2. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Crteži”, umetnika Dušana Stošića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. aprila

Otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića

Poštovani,

U utorak, 26. marta, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 19. aprila…

SerbianEnglish