SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Nebula”, autora Aleksandra Devića

U ponedeljak, 14. 2. 2022. godine biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nebula”, autora Aleksandra Devića, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, s početkom u 19.00 časova. Postavka izložbe trajaće do 12. 3. 2022. godine.

Biografija:

Aleksandar Dević, 1954. godine, Beograd.

Umetničku školu završio u Nišu. Fakultet primenjenih umetnosti završio 1978. godine u Beogradu. Magistrirao je 1998. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Grafika. Radio kao profesor u Umetničkoj školi „Đorđe Krstić“ i na  Akademiji u Nišu. Od 2000-te do 2004. godine je bio direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Član  ULUS-a.

 

Kolektivne izložbe:

2009, 2010. Galerija „ICO“, Njujork

2011. Galerija „Amsterdam Vitni“, Njujork

2012. „Umetnost u Fokusu“, Njujork

2014. Galerija „Marlboro Čelzi“, London

 

Aleksandar Dević odnegovani likovni govor gradi već više od četiri decenije krećući se u misterioznim svetovima  između  vlastitih asocijativnih  vizija, sna i fantazije .

Radovi iz ranije  faze  vezuju  se  za vizantijsko fresko slikarstvo,  ne samo u vantelesnoj, spiritualnoj  atmosferi, nego i u  i specifičnom načinu tretiranja  slikarske materije što ostaje njegovo trajno obeležje tokom  celokupnog  umetničkog opusa.

 

Sa fenomenološkog stanovištva umetnikove metafizičke slike su često produkt složene analize,  raskošne imaginacije i snoviđenja dočaravajući jedan potpuno nov svet u kome se prepliću međuzvezdani  predeli, usnuli objekti i mitološki simboli. Predhodno pomenuto postaje jasnije ako pogledamo nastanak nadrealnog kroz istoriju: još od antičkih  filozofa koji su  smatrali da se tokom sna duša oslobađa telesnosti,  što je podsticalo  kreativno maštanje, preko umetnosti tokom vremena putem fantastičnih  motiva sna i vizije, provlačeći se  na različite načine u  delima  mnogih umetnika,  kao kod  Hironimusa Boša, koji je  svoju inspiraciju pronalazio  u oblastima  vlastite halucinacije i uznemiravajuće fantazije, ili  kod italijanskog slikara prve polovine XX veka Đorđa De Kirika,  i njegovih melanholičnih , imaginarnih  prostora, pa sve do danas.

 

Dević pronalazi vlastitu likovnu  ikonografiju  u magičnom, međuplanetarnom svetu  u kome se  prepliću čudesni  elementi, mašinerijumi, čovekolika bića, transformatorijumi… u beskrajnim  predelima  ispunjenim tišinom. U tom izmaštanom,  novom svetu  svaki predmet  ima  svoju ulogu  kao vizuelna zagonetka  levitirajući  u zaleđenoj  atmosferi, dok istovremeno, sugeriše potpuno drugačiji koncept vremena. Dok se tajnoviti predmeti, u brižljivo odabranim  slojevima boja, tu i tamo pokreću u prvom planu, pozadina ostaje glatka i ravna u smirujućoj  svetloplavoj boji misteriozno aludirajući  na kosmičke,  vanvremenske dimenzije.

 

Istraživanjem vlastitih  fikcija, zaustavljenih u vremenu i prostoru, Aleksandar Dević  kreira  originalne  slikarske  vizije  koje poseduju  skriveni enigmatični kontekst nagoveštavajući  nestvarne metamorfoze kako u beskraju svemira, tako i u svetu  oko nas . Pri tom, tokom  celog procesa mentalnih istraživanja, oslobođen  svih konvencija,  umetnik  ne zapostavlja ni u jednom trenutku  čist slikarski jezik ispoljavajući zavidan nivo  likovne kultivisanosti.

Magični svet Aleksandra Devića,  ispunjen  misterijom i zgonetkom, koncipira  niz složenih  pitanja problematizujući  mesto i  ulogu čoveka u sadašnjosti i budućnosti  delujući na afirmaciji i širem sagledavanju  fantastičnog slikarstva kod nas.

 

Radmila Kostić Lazarević

istoričarka umetnosti i kustoskinja, GSLU – Niš

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Reč direktorice povodom Filmskog festivala

6. Somborski filmski festival ove godine će se održati u periodu od 11. do 14. jula.
“Kako je filmski festival prošle godine proslavio svoj mali jubilej, kao „Odličan” i baš je bio „za 5”, odlučili smo da ovogodišnje izdanje sagledamo kao jedan mladi početak, začetak nekih novih smerova toka festivala u vidu njegove renesanse i da mu damo priliku da se prožet svojom ekspanzijom, vrati na svoju prvobitnu zamisao festivala panonskih i podunavskih regija i zemalja.

Program filmskog festivala

Dve nedelje nas deli od ovogodišnjeg Somborskog filmskog festivala. Da li ćete nam se pridružiti?
Pogledajte šta smo vam pripremili.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, nemojte da propustite priliku da uživate u filmskim pričama.

SerbianEnglish