Otvaranje izložbe “Nedodirljivo dodirivanje”, autorke Minje Poljak

Dana, 13. 10. 2021. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nedodirljivo dodirivanje”, autorke Minje Poljak, u Galeriji Kulturnog centra “Laza  Kostić” Sombor, s početkom u 19.00 časova.

 

Postavka izložba trajaće do 30.10. 2021. godine.

 

Više o izložbi:

 

„Nedodirljivo dodirivanje“ predstavlja seriju autorskih ikona izvedenih tradicionalnom tehnikom na lipovoj dasci. Tehnološke osobenosti eksponata nastaju na temelju dosadašnjih likovnih istraživanja sa tendencijom da se religiozna slika.

Naziv izložbe je metafora za višeznačne narative ikone usmerene ka bogatstvu i kompleksnosti teološke misli, uz uključivanje simbola koji anticipiraju metafizičko spajanje vidljivog i nevidljivog. Istovremeno, ne narušavajući metafiziku dela, tragam za idealnim dekorativnim odnosom, geometrijskim paternima, tj. ornamentalnim simbolima najčešće u obliku krsta; simboliku svetlosne vibracije povezujem sa sudbinom preobražaja u eshatološkom kontekstu prikaza, redukujući paterne odežde i prostora u koherentne modele potencijalne plošne beskrajnosti.

Idejni fokus je na likovnim istraživanjima koja, uz prisustvo čitljivog teksta, problematizuju uvođenje drugačijeg narativa koji se obraća direktno posmatraču. Sama kontekstualizacija drugačijeg narativa podrazumeva permanentno kretanje od dela prema recipijentu i obrnuto.

Retoričke transformacije ikona imaju i drugi smisao: one su postale poetične uz uložen angažman da njihov prototip bude sam siže, a ne neka druga ikona. Istovremeno, narativne crte koje se temelje na eshatološko-istorijskim ekspozicijama u vremenu koje sada međusobno delimo, postaju mnogo više od aktuelnosti, jer njihov diskurs ne zaobilazi kako sadašnji tako ni bilo koji budući trenutak istorije.

 

„Nedodirljivo dodirivanje“ problematizuje pad umetničke vrednosti ikonopisa usled nedostatka autentičnosti iste oličene u masovnoj reprodukciji i izbegavanju savremenih likovnih izraza. Način na koji su ikone predstavljene (galerijskom) posmatraču jeste pokušaj da se prevaziđu postojeća rešenja koja trasiraju tenziju između kanonskog i slobodnog, tradicionalnog i modernog…

 

Dobro došli!

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
vesti

Najnovije vesti

Muzeji za 10

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” Kulturni centar je za posetioce pripremio posebno iznenadjenje.   Možete nas posetiti na Trgu umetnika, iza Galerije Milan Konjović,

Predstava “Tri praseta”

U subotu, 21. 5. 2022. godine, u 17.00 časova, u „Fabrici snova“, na adresi Venac Radomira Putnika 2, biće prikazana predstava „Tri praseta“, Pozorišta “Čarapa”

U čast Zoranu Radmiloviću

11. maja u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor biće realizovan program “U čast Zoranu Radmiloviću” u okviru koga će biti prikazan višestruko nagrađivani