SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Obrisi ljudskosti”, umetnice Jane Stojaković

Poštovani,

U utorak, 30.1.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Obrisi ljudskosti”, umetnice Jane Stojaković, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 23.2.2024. godine.

Biografija:

Jana Stojaković trenutno završava doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Master iz Likovne umetnosti stekla je na Čelsi koledžu za umetnost i dizajn (Chelsea Collegeof Art&Design), u klasi profesora Brajan Čaklija (Brian Chalkley), u Londonu, na Univerzitetu umetnosti, 2009. Diplomu postdiplomskih studija (Postgraduate Diploma in Fine Art) dobila je na istom koledžu 2008. Diplomirala je Slikarstvo u klasi prof. Čedomira Vasića 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Iste godine završila je Ženske studije pri Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Članica je ULUS-a. Jana Stojaković je izlagala na preko šezdeset izložbi u zemlji i inostranstvu (Južna Koreja,Velika Britanija, Nemačka, Španija, Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Makedonija)

Više o izložbi:

Višemedijski umetnički projekat „Nova segregacija“ umetnice Jane Stojaković predstavlja duboku i provokativnu refleksiju o savremenim društvenim temama, posthumanizmu i odnosima između prirode i tehnologije. Kroz niz slika i video radova, umetnica ilustruje distopijsku budućnost koja, iako fantazijska, izaziva ozbiljnu zabrinutost i postavlja ključna pitanja o granicama ljudske egzistencije. Prva u nizu izložba, u galeriji „ULUS“ iz 2021. godine, postavila je temelje ovog umetničkog serijala, istražujući teme poput genetskog inženjeringa, pandemije, segregacije i nasilja. Naredne izložbe proširuju ovu viziju, posebno izložba u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Smederevske Palanke 2023. godine. Stilski odabrane slike dodatno naglašavaju otpor predloženom rešenju segregacije i postavljaju pitanja o etičnosti i posledicama takvih intervencija. Najnovija izložba u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru 2024. godine, pod nazivom „Obrisi ljudskosti“, predstavlja kulminaciju umetničkog rada Jane Stojaković. Crno, stilsko ogledalo postavljeno ispred stolice poziva posetioce da se suoče sa sopstvenim odrazom, postavljajući pitanje koliko ljudskosti ostaje u savremenom društvu. Ovaj performans podstiče odgovornost pojedinca, poziva ih na razmišljanje o njihovoj ulozi u očuvanju vrednosti ljudskosti u vremenu koje teži genetskim modifikacijama i biopolitičkoj moći. „Nova segregacija“ kao serija slika istražuje teme posthumanizma i genetskog inženjeringa kroz fantastični narativ, ali istovremeno postavlja realna pitanja o budućnosti čovečanstva. Vizuelni niz gradi priču koja se transformiše u medij uljanog slikarstva, stvarajući izmišljeni tok budućnosti koji jasno ukazuje na ozbiljne društvene probleme. Triptih „Segregacija“ prikazuje postojanje novog svetskog poretka koji proističe iz genetskih modifikacija, kroz okrutne odnose među novonastalim društvenim klasama. Umetnica koristi simboliku divlje svinje, pacova i bubašvaba kao predstavnika različitih društvenih slojeva – što je snažna alegorija koja podseća na Orvelovu „Životinjsku farmu“, kada su u pitanju predstave divlje svinje kao simbola višeg sloja i problema u relaciji unutar i između klasa; potom, srednju klasu ilustruju pacovi; dok bubašvabe kao najizdržljivije i najbrojnije predstavljaju najsiromašniji sloj u društvu. Ovakva društvena podela je oličenje represije i stigmatizacije. Ovaj prikaz brutalnosti i gubitka empatije vodi nas do scena otpora segregaciji putem zabranjenih ljubavnih odnosa između različitih vrsti, gde ljubav postaje subverzivni element novom društvenom raslojavanju. Umetnički projekat Jane Stojaković provocira, izaziva, ali istovremeno otvara prostor za razmišljanje i dijalog o ključnim pitanjima savremenog društva. Kroz svoj rad, umetnica ne samo što oslikava svoju viziju distopijske budućnosti, već i postavlja pitanja o odgovornosti pojedinca, granicama ljudske egzistencije i potrebi za očuvanjem osnovnih vrednosti ljudskosti.

Sanja Solunac

S poštovanjem,
Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Obeležavanja Dana grada Sombora

U sklopu obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Čorba od kanarinca”, u petak 16. 2. 2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, u 21.00 čas, kao i dečiju predstavu “U svetu bajki”, u subotu, 17.2.2024. godine, u dva termina, od 10.00 i 12.00 časova.

Otvaranje izložbe “Nova prostranstva”

U utorak, 27.2.2024. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nova prostranstva”, umetnika Uglješe Colića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 22.3.2024. godine.

Dobro došli!

Nastup sastava “Belgrade Soul Sextet”

U četvrtak,  29.2.2024. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, imaćete priliku da čujete nastup vrhunskog sastava “Belgrade Soul Sextet”, u 20.00 časova.

SerbianEnglish