SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Proces – praćenje zapisa kroz prostor i vreme”, autora Ivane Stojaković

U utorak, 12. 4. 2022. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Proces – praćenje zapisa kroz prostor i vreme”, autora Ivane Stojaković, u Velikoj galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, s početkom u 19.00 časova.

Više o izložbi:

Umetnički projekat Proces – praćenje zapisa kroz prostor i vreme, rezultat je višegodišnjih istraživanja koja se odnose na proces umetničkog stvaranja, gde je umetničko delo ishodište, a ne cilj istog. Tehnički se oslanja na eksperimentalni pristup klasičnom grafičkom mediju i postupku visoke štampe, a tematski na refleksiju. Tema i tehnika koje se zasnivaju na principu umnožavanja lika odnosno matrice interesantno su se podržale stvarajući jedan autorefleksivni mehanizam koji ispituje i ističe granice i mogućnosti medija: štampe i papira.
Započet 2001. godine i ravzvijan u više faza, projekat je podvrgnut ideji o sažimnju svih prethodnih i budućih faza u jedan rad sa ciljem praćenja sukcesivnih promena i transformacija koje se dešavaju u kreativnom procesu, materijalu i prostornom organizovanju rada. Ključ sažimanja je u poništavanju materijalne i nezavisne egzistencije pojedinačnih faza. Papir, čiju materijalnost ispitujem u kreativnom procesu, postaje glavni medijator u tehnološkom rešavanju ovog problema. U polju grafike papir je nosač dela koji ima funkciju da, poput ogledala, pokaže odraz (otisak matrice), ali ga, za razliku od njega, i zadržava. Ovo zadržavanje je formalno uobličavanje dela taloženjem otisaka, pritisaka, tragova. Papiru pokušavam da, donekle, dam svojstvo ogledala koje ne zadržava odraz, time što proces ne zaustavljam u trenutku estetskog ispunjenja, već nastavljam taloženje na istom komadu papira. Proces postaje neprekidan tok, u neprestanom menjanju, a forma dela postaje skup svih mikro i makro promena u materijalu, prostoru i vremenu bez intencije ka konačnom uobličenju. Drugim rečima, delo nema konačni vizuelni cilj, niti kraj, ono je proces čija se pojavnost ogleda u trenucima pokazivanja tekuće faze.
Zamišljen kao višedecenijski, projekat je idejno podeljen u faze koje odvajaju, ali i povezuju boja i metod. Ideja o četiri faze, gde svaku karakteriše određena boja (crna, bela, crvena, zlatna), podstaknuta je stupnjevima alhemijskog recepta o preobražavanju neplemenitog metala u plemenit ili olova u zlato.
Bezbrojni prolazi kroz presu blago i sporo troše krhku materiju papira, dok ga, istovremeno, tanki slojevi boje učvršćuju menjajući tako njegovu materijalnost. Time će bezličan industrijski papir kao neplemenit materijal, drobljenjem presom i taloženjem bezbroj izuzetno tankih i transparentnih slojeva grafičke boje, stvoriti jednu finu, baršunastu, blago trošnu materiju. Umetničkom dokumentacijom se prate i beleže sve intervencije na radu i u prostornim postavkama koje mu, obzirom da se rad izlaže kao prostorna instalacija, daju uvek novu formu. Ona, u obliku video rada i umetničkih objekata (registri sa fotografijama), svedoči o sukcesivnim stanjima formalnog preobražavanja rada i posmatraču predočava celokupni razvoj, tok i proces.
Ivana Stojaković

Biografija:

Ivana Stojaković je rođena 1976. godine u Beogradu. Diplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završava 2003. god na odseku Slikarstvo. Na istom fakultetu magistarskim i doktorskim umetničkim studijama kompletira svoje formalno obrazovanje završno sa 2020. godinom. Paralelno sa tim, obrazovno, umetničko i radno iskustvo sticala je i u Indoneziji, gde je boravila dvanaest godina, velikim delom kao stipendista Vlade Indonezije.
Realizovala sedamnaest samostalnih izložbi i performansa u Srbiji i Indoneziji i učestvovala na preko osamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad: Nagrada za crtež 12. Bijenala crteža studenata SCG, Beograd (2003), Nagrada za crtež 8. Novembarskog salona u Kraljevu (2008), Nagrada ka konceptualni rad Kocka 8. Internacionalne izložbe Žene slikari, Majdanpek (2009), i Pohvalu žirija za video rad Prvi Krug, 8. Multimedjialnog festivala Patosofiranje, Smederevo (2012).
Stekla je i značajno pedagoško iskustvo radeći kao nastavnik Likovne kulture u nekoliko osnovnih škola u Srbiji, a na Univerzitetu Vidijatama (Widiyatama) u Bandungu (Indonezija) 2012/13. godine bila je angažovana kao asistent za Crtanje i docent za Videografiju. Učesnik je i organizator više umetničkih kolonija, rezidencija, kreativnih radionica, umetničkih prezentacija, performansa kao i drugih raznovrsnih aktivnosti iz oblasti umetnosti.
Član je ULUS-a od 2004. god.

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Reč direktorice povodom Filmskog festivala

6. Somborski filmski festival ove godine će se održati u periodu od 11. do 14. jula.
“Kako je filmski festival prošle godine proslavio svoj mali jubilej, kao „Odličan” i baš je bio „za 5”, odlučili smo da ovogodišnje izdanje sagledamo kao jedan mladi početak, začetak nekih novih smerova toka festivala u vidu njegove renesanse i da mu damo priliku da se prožet svojom ekspanzijom, vrati na svoju prvobitnu zamisao festivala panonskih i podunavskih regija i zemalja.

Program filmskog festivala

Dve nedelje nas deli od ovogodišnjeg Somborskog filmskog festivala. Da li ćete nam se pridružiti?
Pogledajte šta smo vam pripremili.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, nemojte da propustite priliku da uživate u filmskim pričama.

SerbianEnglish