SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Registrovani”, autorke Tijane Jevrić

U utorak, 28. 2. 2023. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Registrovani”, autorke Tijane Jevrić, u Velikoj galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 24. 3. 2023. godine.

Rad Registrovani predstavlja zvučnu eko-mapu Dunava, u formi in-site audio-vizuelne instalacije u prostoru u kojoj se korisnik, putujući kroz različite lokacije na obali reke, blisko upoznaje sa ambijentom i prostorom. Korišćenjem autentičnih zvučnih snimaka toka Dunava kroz Vojvodinu, Tijana Jevrić izdvaja najupečatljivije i ekološko-biološki najraznovrsnije lokacije na obali reke. Materijal koji koristi su originalni zvučni zapisi. Ti zvuci se potom transformišu u vizuelno iskustvo, odnosno grafičke prikaze talasa vode. Rad je osmišljen kao baza podataka određenih mesta i trenutaka. Postavlja se pitanje – šta mi, kao ljudi, ostavljamo iza sebe u savremenom dobu? Da li su to zabeleženi algoritmi naših kretanja, komunikacije, aktivnosti i osećanja? Da li je to naša zadužbina ili zaostavština? Koji je sadržaj informacija koje ostaju posle nas? Postavlja se pitanje nasleđa. Istraživajući okolinu, Tijana doslovno arhivira ljudsko biće, ne kroz fizičke ostavštine ili materijalne zaostavštine nego kroz beleženje i registrovanje milione neurona koji se konektuju i stvaraju iluziju govora; pri tom, umetnica koristi snimke sa magnetne rezonance preuzete od određenih pacijenata kao polazište za naučno autentičan prikaz naših osećanja. Mozak je u ovom kontekstu predstavljen kao jedinstven i originalan segment pojedinca. Psihološko tumačenje arhive omogućava nam da posmatramo sopstveno telo kao riznicu iskustava, riznicu dodira, kao belešku naše interakcije sa fizičkim svetom.

Dizajn zvuka: Predrag Đorđević

BIOGRAFIJA
Tijana Jevrić (1997, Novi Sad) je multimedijalna umetnica. Završila je Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je trenutno na master studijama u okviru istog programa. Njen rad je baziran na istraživanju sve jačeg uticaja medijske kulture kao proizvođača društvene stvarnosti i samosvesti. Ispituje kretanje pojedinca unutar virtuelnog prostora. Mediji kojima se koristi su site-specific i audio-vizuelne instalacije u prostoru. Prezentovala je svoje umetničke radove i Srbiji i inostranstvu, od kojih se izdvajaju Kulturni centar Srbije u Parizu, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Ars Elektronika – Austrijski kulturni, obrazovni i naučni institut aktivan u oblasti umetnosti Novih medija u Lincu i mnogi drugi.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Predstava za decu “Asteriks i Obeliks”

Poštovani,
U petak, 19. aprila, u 18.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće održana predstava za decu “Asteriks i Obeliks”, pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.
Karte po ceni od 400 dinara možete obezbediti na biletarnici Kulturnog centra, utorkom i sredom od 10.00 do 13.00 časova, a četvrtkom, petkom i subotom od 15.00 do 20.00 časova.

Predstava ”Dogodine u isto vreme”

Poštovani,
U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće prikazana predstava “Dogodine u isto vreme”, pozorišta “Teatar Vihor”, iz Beograda, sa Ivanom Mihailovićem i Ankom Gaćešom Kostić u glavnim ulogama.

Svečano otvaranje izložbe “Crteži”

Poštovani,

U utorak, 2. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Crteži”, umetnika Dušana Stošića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. aprila

Otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića

Poštovani,

U utorak, 26. marta, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 19. aprila…

SerbianEnglish