SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Sublimacija misli”, autora Vladana Ranđelovića

U utorak, 17. 5. 2022. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Sublimacija misli“, autora Vladana Ranđelovića, u Maloj galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, s početkom u 19.00 časova.

 

Postavka izložbe trajaće do 11. 6. 2022. godine.

 

Tokom više od dve decenije profesionalne karijere Vladan Ranđelović je prošao kroz različite faze likovnog govora: u istraživačkom i uzbudljovim traganju za novim i drugačijim vizuelnim rešenjima počevši od motiva mrtvih priroda, preko motiva ptica, paunova i insekata, ekspresivnih pejzaža hrapave fakture do imaginarnih prostora asocijativnog prejzaža.

 

U najnovijoj stvaralačkoj fazi, analizom i uspostavljanjem novih relacija Ranđelović kadrira složene odnose u prostoru koji su, neprekidnim procesom transformacije, doveli do potpuno novog sagledavanja stvarnosti. Oslobađajući dragocen kreativan duh sugetisvnim vođenjem ideje, metodom redukcije, umetnik rešava brojne likovne probleme upućujući na novo sagledavanje promenljivosti prirode. Ističući primarno dejstvo boje i linije, a unutar plastične pikturalne strukture, dolazi do novih otkrića formirajući vlastiti vizuelni sistem u kome se, pored čiste likovnosti, prostor i vreme pojavljuju kao dva bitna egzistencijalna sloja kojim rešava sudbinu vlastitog iskaza. Drugim rečima, umetnik putem sučeljavanja razigrane statičnoj, svedenoj formi prenosi sopstvena razmišljanja o prirodi, dok istovremenim slaganjem obojenih geometriziranih površina kreira skladnu, dinamičnu celinu; pri tom, kolorit, kao vrsta dijagrama, ima posebnu ulogu kojom umetnik sugeriše iskrene, duboke emocije otvarajući prostor za sveže, ubedljive interpretacije.

 

Tokom uzbudljivog stvaralačkog zanosa Vladan Ranđelović stiže do neočekivanih ideja koje vizualizuje kroz redukovane, gotovo apstraktne, jarko obojene mozaičke površine. Može se reći da se kroz sve navedene faze stvaralaštva provlači uzbudljivo i snažno osećanje života i sveta kao odlučujući faktor u građenju vlastite vizuelne opservacije.

 

Radmila Kostić

 

Biografija:

 

VLADAN   RANĐELOVIĆ (Niš, 1975).

 

Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištinu na katedri za Slikarstvo u klasi prof. Hilmije Ćatovića; na istom Fakultetu magistrirao je na katedri za Vajarstvo u klasi prof. Zorana Karalejića.

Tokom predavačke karijere radio je kao profesor Likovne kulture i Slobodoručnog crtanja; od 2018. izabran u zvanje docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmete Crtanje i Slikanje.

 

Član je ULUS-a od 2000. godine.

 

Imao je blizu 60 samostalnih izložbi i bio je učesnik na preko 160 grupnih izložbi i preko 50 kolonija  u zemlji i inostranstvu.

 

 

 

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”

Očekujemo vas u četvrtak, 21.12.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Laze Kostića 5, gde će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”, povodom manifestacije “Drvo generacije 2023”, s početkom u 12.00 časova.

SerbianEnglish