SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Tiha voda breg roni”, autorke Sanje Brezičanin

U utorak, 4.4.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Tiha voda breg roni”, autorke Sanje Brezičanin, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 15.4.2023. godine.

Više o izložbi:

Kao umetnik i pčelar – obe jedne od prvih ljudskih profesija, smatram da je to poziv da kroz svoju umetnost prikažem širu sliku i neshvaćenost ovih inteligentnih bića. Sam naziv izložbe “Tiha voda breg roni” ima metaforičko značenje. Upornost, požrtvovan rad i strpljenje jesu osnova jedne košnice i od koje je započela moja inspiracija. Crteži pčela i njenog života minuciozno urađen kroz samo tačke upravo to i predstavlja. Kada se govori o važnosti pčela često se navodi ovaj citat od Alberta Ajnštajna: ”Nestanu li pčele sa Zemljine površine, čovečanstvu ne bi preostalo više od četiri godine”. Ovom izložbom želim da podignem svest o trenutnoj ekološkoj situaciji i koliko su pčele zapravo bitan faktor u istoj. Krhkost pčela deo je kolektivne svesti u mnogim ljudskim društvenim oblastima, a cilj ove izložbe jeste da se barem malo utiče na današnji način razmišljanja. Verujem da je to itekako bitno i preko potrebno u današnje vreme, kada glad za profitom uništava ono malo preostalih civilizacijskih i humanih vrednosti.

Sanja Brezičanin

Biografija:

Sanja Brezičanin je rođena 1996. godine u Vršcu, gde danas živi i radi kao nastavnik Likovne kulture. Likovnu Akademiju je upisala 2015. godine u Beogradu, smer Grafika, a završila je master studije 2020. godine na istom fakultetu u klasi profesorke Katarine Zarić. Od 2017. godine redovno izlaže svoje radove kako u zemlji tako i u inostranstvu. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u “Tački susretanja” u Vršcu 2020. godine, a učestvovala je na preko 30 zajedničkih izložbi, na kojima bi izdvojili Treću nagradu za Malu grafiku u galeriji “La Vista” u Novom Sadu, kao i Pohvalu žirija za kategoriju Grafika i crtež na “36. Oktobarskom likovnom salonu” u Kovinu.

S poštovanjem,
Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Reč direktorice povodom Filmskog festivala

6. Somborski filmski festival ove godine će se održati u periodu od 11. do 14. jula.
“Kako je filmski festival prošle godine proslavio svoj mali jubilej, kao „Odličan” i baš je bio „za 5”, odlučili smo da ovogodišnje izdanje sagledamo kao jedan mladi početak, začetak nekih novih smerova toka festivala u vidu njegove renesanse i da mu damo priliku da se prožet svojom ekspanzijom, vrati na svoju prvobitnu zamisao festivala panonskih i podunavskih regija i zemalja.

Program filmskog festivala

Dve nedelje nas deli od ovogodišnjeg Somborskog filmskog festivala. Da li ćete nam se pridružiti?
Pogledajte šta smo vam pripremili.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, nemojte da propustite priliku da uživate u filmskim pričama.

SerbianEnglish