SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe “Uroburo”, autora Merime Fetahović

U utorak, 18. 1. 2022. godine, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Uroburo”, autora Merime Fetahović, u Galeriji Kulturnog centra, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 12. 2. 2022. godine.

 

Merima Fetahović – biografija

 

Rodjena je 1979. godine u Novom Sadu, Srbija. Završila je srednju umetničku školu “Bogdan Šuput”, smer likovni tehničar .Master diploma 2004 godine na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Tomislava Todorovića. Poslednjih 20 godina usavršava tradicionalnu japansku tehniku RAKU. Prelaskom u Italiju, počinje sa radom u mermeru. Do sada imala je 13 samostalnih izložbi. Izlagala je na više od 50 zajedničkih izložbi. Učesnik je mnogobrojnih simpozijuma u Evropi i Aziji. Član SULUV-a. Živi i radi u Rimu u Italiji.

 

Više o izložbi “UROBURO“

 

Uroburo ili uroboros je drevan simbol,prisutan u mnogim narodima i u različitim vremenima. Predstavlja zmiju ili zmaja koji sam sebi grize rep formirajući krug bez početka i kraja.

 

Naizgled nepokretan ali u večnom pokretu,predstavlja snagu koja proždire i obnavlja samu sebe,univerzalnu energiju koja se neprestano troši i obnavlja,cikličnost prirode stvari,koje iznova počinju od početka,nakon što su dostigle svoj kraj. Stoga simbolizuje jedinstvo, celinu celine,beskonačnost,večnost,ciklično vreme,besmrtnost i savršenstvo.

 

Polazeci iz lične perspektive poimanja i osećanja sveta koji me okruzuje i koji nosim u sebi želim da se predstavim somborskoj publici sa skulpturalnom instalacijom “Uroburo” sastavljena od preko 150 elemenata.

Biti deo nečega nezamislivo raznolikog,velikog,nepoznatog,zastrašujučeg i prelepog u isto vreme. Zar nije to onaj divan i nevin osećaj koji nam je bio svojstven kad smo bili deca?

Prirodnost,intuicija i povezanost,nezakomplikovana znanjem i naučenim socijalnim vrednostima.

Glina kao noseći materijal za rad nije slučajna. Glina tj. zemlja (iz koje smo stvoreni i u koju ćemo se vratiti) nastala sporim sedimentiranjem stena vulkanskog porekla kroz hemijski proces raspadanja materije. Raspadanjem prelazi u stvaranje nove materije,iznova i iznova…točak beskrajnog rađanja.

Maske (forme lica) su dobijene uzimanjem preciznog gipsanog negativa. Kvečovanjem tj. utiskivanjem gline svaki put sa drugačijim reljefom je postignuta razlika izmedju svakog pojedinačnog otiska ostvarujući neponovljivu i unikatnu formu. Maske (forme lica) predstavljaju “Nas” toliko razlicite, a u biti veoma slične. Nezainteresovanost prirode za naše poreklo,boju,i rasu nam upućuje jasnu poruku o ne / važnosti ovih argumenata.

Skulpturalna kompozicija odiše jasnim i čitkim stvaralačkim namerama, a repeticijom i ujedinjenošću 150 elemenata dobija monumentalni izgled.

Unutrašnji mir i prihvatanje sveta takvog kakav jeste vekovima.

Pre i posle mene.

 

Merima Fehatović

 

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Obaveštenje

Usled nepovoljnih vremenskih uslova, došlo je do izmene lokacije na kojoj se održava koncert SKC-a “Vuk Stefanović Karadžić”, kao i izložba “Vojvođanska biserna grana”.

Predstava “Igorov magični show”

U petak, 2. juna 2023. godine, u “Fabrici snova”, na adresi Venac Radomira Putnika 2, prikazivaće se predstava „Igorov magični show”, s početkom u 18.00 časova. Karte po ceni od 300 dinara mozete obezbediti na Blagajni Kulturnog centra, na Vencu Radomira Putnika 2.

Jubilarni, peti Somborski filmski festival od 11. do 14. jula 2023.

Planirano je da se jubilarni, peti po redu Somborski filmski festival održi od 11. do 14. jula 2023. godine u organizaciji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Tradicionalno, ulaz na sve projekcije je slobodan, a festivalu će prethoditi predfestivalske aktivnosti namenjene deci i mladima.

SerbianEnglish