SerbianEnglishHungarian

Otvaranje izložbe „Vertikale u terakoti – negativni prostor“, umetnika Igora Smiljanića

U utorak, 24.10.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Vertikale u terakoti – negativni prostor“, umetnika Igora Smiljanića, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 17.11.2023. godine.

Tekst o izložbi:
Na ovoj izložbi su predstavljene skulpture u terakoti. Izložba je jednim delom vezana za iskustvo nastalo tokom i nakon realizacije doktorskog umetničkog projekta “Vertikale u terakoti – varijabilnost odnosa delova i celine u skulpturi velikog formata”. Prilikom gradnje vertikalne terakotne skulpture od delova, suočio sam se sa različitim likovnim i tehničkim izazovima. Likovni problem sa kojima sam se susreo prilikom gradnje vertikalne skulptorske forme velikog formata u terakoti odnosili su se na kompozicju delova unutar celine, odnos mase skulpture prema posmatraču, svetlom u skulpturi, boji skulpture, teksturi i na negativne prostore. Negativni prostori čine važan segment mog rada. Oni se prostiru unutar, između i oko mojih skulptura. i jednako su važni koliko i sama masa skulpture. Tehničke probleme rešavao sam postepeno i u tom procesu pripreme za izradu skulpture velikog formata, najpre sam izrađivao skulpture malog formata u udnosu 1:10. Ovom prilikom izlažem te terakote malog formata. Neke od tih skulptura su već realizovane u velikom formatu i nalaze se u dvorištu ateljea CLPU “Terra” u Kikindi. Izložba “Vertikale u terakoti – negativni prostor” , poziva posmatrače da posete “Terru” i dožive skulpture velikog formata na osoben način. Segment izložbe čine fotografije i kratki video snimci sa lokacije na kojoj se skulpture velikog formata nalaze.

Biografija:
Igor Smiljanić rođen je u Kikindi 1977. Studije vajarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2002. godine, a master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. godine. Doktorske akademske studije završio 2022. na istoj Akademiji. Pedagoškim radom se bavi od 2004. Praktično iskustvo stiče u osnovnim školama u Kikindi i Ostojićevu. Od 2016. godine radi kao stručni, a od 2020. godine kao viši stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (Katedra za vajarstvo). Paralelno sa ovim aktivnostima dugogodišnji je saradnik Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ u Kikindi od 2003. godine. U periodu od 2008-2013. radi kao asistent na projektu “Teratorija”. Svoj umetnički rad predstavio je nizom samostalnih izložbi. Učesnik je više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učešće na kolonijama i simpozijumima: Simpozijum „Tera“, Кikinda (2017), “Iron casting workshop”, Banska Bistrica, R. Slovačka (2018), Izložba i performans, Galerija „КoRa“, Skopje, Severna Makedonija (2019), Izložba, radionica i izrada skulpture, Punt Termik, Temišvar, Rumunija (2019).

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”

Očekujemo vas u četvrtak, 21.12.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Laze Kostića 5, gde će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”, povodom manifestacije “Drvo generacije 2023”, s početkom u 12.00 časova.

SerbianEnglish