SerbianEnglishHungarian

Prikazivanje predstave “Slavne srpske vojvode”

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2022. godine, u 19 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, na adresi Venac Radomira Putnika 2, Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor organizuje prikazivanje predstave “Slavne srpske vojvode”, autora dr.Miće Živojinovića u režiji prvaka Narodnog pozorišta u Beogradu, Boška Puletića.
Ulaz na predstavu je slobodan!

 

Predstava SLAVNE SRPSKE VOJVODE hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva trojice gorostasa srpske istorije, Vojvode Živojine Mišića, Vojvođe Stepe Stepanovica I Vojvode Petra Bojovića. Ponikli sa iste klase vojne akademije, svoje drugarstvo kroz najteža

životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo, do samog kraja njihovog  života!

Predstava prati istorijske događaje o atentatu u Sarajevu, preko bitakana Ceru i Kolubari, Golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja solunskog fronta, oslobađenja porobljene Otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije.

Istorijske ličnosti i ratne događaje nisu uvek procenjivali isto, ali im je ljubav prema narodu i Srbiji, kao i lični integritet uvek bio isti!

(odlomak iz teksta predstavite 🙂

,, Navrhunio se  čitav jedan vek u komu su Srbija i njena vojska, jedinstvenim primerom  žrtvovanja u istoriji ratova za svoj fizički opstanak, obilježili trajnim pamćenjem za jedno vreme, u kome se nisu razlikovali oficir i posilni, u istom rovu za spas Srbije I izbavljenje njenog naroda . To vreme nezaborava, u komu je reč bila tvrdnja od zakona; pesma kao odbrana i zaštita, a suza jedini lek i hrana; vreme, u komu je podanik delio poslednje parče hladne i skamenjene proje  sa svojim kraljem; vreme, u kome je opanak pregazio čizmu, a šajkača nadvisila šlem; vreme zime i gladi u kome nam je jedini ogrev je bila vera u boga, a nada, jedini  zalogaj da se preživi i dočeka sloboda. ,,

Igraju Boško Puletić kao vojvoda Živojin Mišić i Lepomir Ivković kao Vojvođa Stepa Stepanović, Vladan Gajović kao Vojvoda Petar Bojović glumci Narodnog pozorišta iz Beograda

U ulozi Naratora pojavljuje se autor ovde predstavite dr. Mića Živojinović.

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Predstava za decu “Asteriks i Obeliks”

Poštovani,
U petak, 19. aprila, u 18.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće održana predstava za decu “Asteriks i Obeliks”, pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.
Karte po ceni od 400 dinara možete obezbediti na biletarnici Kulturnog centra, utorkom i sredom od 10.00 do 13.00 časova, a četvrtkom, petkom i subotom od 15.00 do 20.00 časova.

Predstava ”Dogodine u isto vreme”

Poštovani,
U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće prikazana predstava “Dogodine u isto vreme”, pozorišta “Teatar Vihor”, iz Beograda, sa Ivanom Mihailovićem i Ankom Gaćešom Kostić u glavnim ulogama.

Svečano otvaranje izložbe “Crteži”

Poštovani,

U utorak, 2. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Crteži”, umetnika Dušana Stošića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. aprila

Otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića

Poštovani,

U utorak, 26. marta, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 19. aprila…

SerbianEnglish