SerbianEnglishHungarian

Svečano otvaranje izložbe “Crveno”, autora Zorana Milutinovića

Svečano otvaranje izložbe “Crveno”, autora Zorana Milutinovića, biće upriličeno 5. 10. 2021. godine u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 23. 10. 2021. godine.

Više o izložbi:

Poznato je da ljudsko oko vidi u okviru talasnih dužina između 400 i 700 nanometara (ljubičasto do crvenog). IC deo spektra se nalazi iza (ili posle) 700nm, a ultraljubičasti je u okviru vrednosti ispod 400nm. Fotografija u ovim delovima spektra je naš pogled u „nevidljivi“ svet.

Ova vrsta fotografije se prvi put pojavila na crno-belom filmu (Robert Wood, 1910.). Film je (kao i naše oko) osetljiv na vidljivi deo svetlosti. IC fotografija zahteva da se na objektiv postavi filter koji propušta samo IC deo spektra. Ovakav filter je taman i fotografija zahteva veoma duge ekspozicije. Nastaju nadrealne, bajkovite crno-bele iluzije. Zeleni tonovi se vide kao beli (Vudov efekat), nebo je tamno, a prisutna je i atmosferska izmaglica. Kolor IC filmovi se pojavljuju 1942. godine (Kodak). Bilo je veoma malo autora koji su koristili film za IC fotografiju (kod nas Slobodan Pajić iz Čačka). Tako je bilo prvih 90 godina, a naglu ekspanziju ova vrsta fotografije doživljava sa digitalnim fotoaparatima. Da bi se izbegle veoma duge ekspozicije koje su posledica tamnih IR filtera ispred objektiva, kod digitalnih fotoaparata se vrši tzv. konverzija. Uklanja se IC blokirajući filter koji ispred senzora imaju svi digitalni fotoaparati (u protivnom svaka fotografija ima ružičaste tonove). Umesto njega se pred senzor postavlja filter koji propušta samo IC talase, a blokira vidljivi i UV deo spektra.

Obradom nastaje crno-bela ili kolor fotografija (sa nadrealnim i ponekad veoma oštrim bojama). Otkud sada boja? Postoje IC filteri koji propuštaju gotovo isključivo IC deo spektra, ali i oni koji dopuštaju prolaz do senzora i izvesnog dela vidljivog dela spektra. U ovom drugom slučaju se odgovarajućom obradom fotografije mogu dobiti veoma zanimljivi efekti u boji.

Zoran Milutinović je prvenstveno poznat kao fotograf prirode, ali se bavi i drugim vrstama fotografije, a gotovo 20 godina i infracrvenom  fotografijom. Izložba „Crveno“ predstavlja pejzaže i ljude u ambijentu. Zoran je koristio fotoaparate konvertovane sa IC filterima različitih talasnih dužina, tako da ova izložba pokazuje velike mogućnosti ove vrste fotografije. Zoranove fotografije su često nadrealne, dramatične, tamnog neba i sa puno kontrasta, ali su sačuvale prefinjenu estetiku i delikatnost.

 

Dobro došli!

Podeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vesti

Najnovije vesti

Predstava za decu “Asteriks i Obeliks”

Poštovani,
U petak, 19. aprila, u 18.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće održana predstava za decu “Asteriks i Obeliks”, pozorišta “Sanjalište” iz Beograda.
Karte po ceni od 400 dinara možete obezbediti na biletarnici Kulturnog centra, utorkom i sredom od 10.00 do 13.00 časova, a četvrtkom, petkom i subotom od 15.00 do 20.00 časova.

Predstava ”Dogodine u isto vreme”

Poštovani,
U četvrtak, 25. aprila 2024. godine, u 20.00 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće prikazana predstava “Dogodine u isto vreme”, pozorišta “Teatar Vihor”, iz Beograda, sa Ivanom Mihailovićem i Ankom Gaćešom Kostić u glavnim ulogama.

Svečano otvaranje izložbe “Crteži”

Poštovani,

U utorak, 2. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Crteži”, umetnika Dušana Stošića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 26. aprila

Otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića

Poštovani,

U utorak, 26. marta, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Susret“, dr um. Miloša Šarića, s početkom u 19.00 časova.
Postavka izložbe trajaće do 19. aprila…

SerbianEnglish